Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκιές» στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων από το νέο επιδημιολογικό σοκ

Πώς υποδέχθηκαν κυβέρνηση και επιστήμονες τα νέα αρνητικά ρεκόρ του ΕΟΔΥ. Γιατί ζητείται νέο μείγμα μέτρων, με έμφαση στους εξωτερικούς χώρους. Ο προβληματισμός των επιστημόνων και τα τελευταία σενάρια.

«Σκιές» στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων από το νέο επιδημιολογικό σοκ

Η δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, με τις νέες σοκαριστικές χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, κορυφώνει την αγωνία για τις κρίσιμες επόμενες μέρες, διατηρεί τον «κόκκινο συναγερμό» σε κυβέρνηση και επιστήμονες, ωστόσο δεν αλλάζει τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου περί ανάγκης αλλαγής μείγματος των μέτρων.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υποδέχθηκαν με προφανή προβληματισμό τις 4.340 νέα κρούσματα και τους 741 διασωληνωμένους ασθενείς και παραπέμπουν στους ειδικούς, οι οποίοι θα εισηγηθούν τις επόμενες κινήσεις. Όμως, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, η παρούσα δέσμη μέτρων, λόγω της κόπωσης της κοινωνίας και της κατ’ επέκταση ελλιπούς εφαρμογής της, δεν είναι πια αποτελεσματική. Άλλωστε, όπως σημειώνουν, «δεν μιλάμε για μη εφαρμογή μέτρων, αλλά για καλύτερη εφαρμογή τους μέσω των προτεινόμενων δικλίδων αποσυμπίεσης, ώστε να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης».

Το νέο μείγμα μέτρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να δίνει στους πολίτες μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, ο οποίος με τη σειρά του θα συμβάλει στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Όπως εξηγούν, ελεγχόμενες δραστηριότητες ενέχουν περιορισμένη μετάδοση του ιού, ειδικά σε σχέση με περιπτώσεις ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού. Σε αυτό το μέτωπο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει το εργαλείο των αυτοδιαγνωστικών τεστ, που θα είναι διαθέσιμο από την ερχόμενη εβδομάδα και μαζί με τους εμβολιασμούς, τους καθημερινούς ελέγχους από τον ΕΟΔΥ και τον καλό καιρό, θα αποτελέσουν ένα δίχτυ ασφαλείας στο δρόμο προς την… απελευθέρωση.

Η κυβερνητική βούληση πάντως για την ελεγχόμενη και ασφαλή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, προκειμένου οι πολίτες να προτιμούν πλέον εξωτερικούς χώρους, δεν σημαίνει ότι θα γίνει οπωσδήποτε αποδεκτή από την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη αυτής, υπενθυμίζεται, δεν είχαν δώσει το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση στις διαδημοτικές μετακινήσεις τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, όπως ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως σέβεται τις αποφάσεις των ειδικών και θα τις εφαρμόσει, όποιες και αν είναι αυτές. Μάλιστα, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις των νέων αρνητικών ρεκόρ, ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι τέτοιος, που κάποιοι εξ αυτών σκέφτονται να προτείνουν νέα ολιγοήμερη παράταση του lockdown και αναβολή της επανέναρξης των δραστηριοτήτων.   

Ελεγχόμενες δραστηριότητες

«Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε από το lockdown», σχολίασε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη (Αction 24). «Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες, όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε», σημείωσε.

Πέρα από την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, που επανέφερε στο τραπέζι το Μέγαρο Μαξίμου και αυτή τη φορά ευελπιστεί να γίνει δεκτή από τους επιστήμονες, αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο, το μεγάλο στοίχημα είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα, 5 Απριλίου είτε με sms, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Ανάπτυξης, είτε αρχικά με τη μέθοδο του click away και του click inside για καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Αυτό κατ’ αρχάς δεν αφορά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν αργότερα, ενώ μάλλον παραπέρα χρονικά μεταφέρεται και το άνοιγμα των σχολείων, αφού τα αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν προβλέπεται να έχουν έρθει έως τη Δευτέρα.

Μάλιστα, ενώ η συζήτηση αφορούσε έως τώρα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν αποκλείεται τελικά να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια και μετά τα Γυμνάσια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v