Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητοποιεί πόρους 57 δισ. ευρώ

Ποιες είναι οι επενδύσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Οι τέσσερις πυλώνες και ο προϋπολογισμός. Εως 50% η χρηματοδότηση δράσεων με κρατικούς πόρους. Δεν θα δοθούν εγγυήσεις από το Δημόσιο. Ο ρόλος των ιδιωτών.

Μητσοτάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητοποιεί πόρους 57 δισ. ευρώ

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και 200.000 νέες θέσεις εργασίας, παράλληλα με ένα ριζικό πλέγμα μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία φιλοδοξεί να πετύχει η κυβέρνηση μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης ενσωματώνει 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες επενδύσεις (Πράσινη Μετάβαση 6,026 δισ. ευρώ, Ψηφιακή Μετάβαση 2,136 δισ. ευρώ, Απασχόληση, Δεξιότητες 5,208 δισ. ευρώ, ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας 4,821 δισ. ευρώ) και 12,7 δισ. ευρώ δανείων από την Ε.Ε τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, στοχεύοντας συνολικά στην κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 57 δισ. ευρώ.

Τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, επενδύσεις και νέο κοινωνικό μοντέλο με τις δράσεις για την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό να απορροφούν το 38% και το 22% των συνολικών κεφαλαίων, αντίστοιχα.

Στις καινοτομίες του νέου μοντέλου αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, περιλαμβάνεται η χορήγηση των κεφαλαίων προς τον ιδιωτικό τομέα από τις τράπεζες και όχι το κράτος με τους ιδιώτες επενδυτές να λαμβάνουν επιχορήγηση ίση με το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο 50% να πρέπει να χρηματοδοτηθεί κατά 30% από τραπεζικό δανεισμό και κατά 20% από ίδια κεφάλαια.

Στις εμβληματικές δράσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται έργα υποδομής όπως ο Βόρειος Άξονας Κρήτης και ο αυτοκινητόδρομος Ε65, νέο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και νέος προαστιακός σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, δίκτυο 5G στους αυτοκινητόδρομους , προεγκατάσταση οπτικών ινών στα κτίρια, νέο Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων δημόσιων και ιδιωτικών, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις σχολικές αίθουσες, ηλεκτρονικά διόδια, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, αντιπλημμυρικά έργα, Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοσοκομείων, δράσεις καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis, αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ψηφιοποίηση του Δημοσίου.

Μητσοτάκης: 200.000 θέσεις εργασίας

Για μια «γέφυρα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην τρίτη δεκαετία αυτού του αιώνα», μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπως είπε, πρόκειται για σχέδιο που καλύπτει όλη τη χώρα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσει κατά επιπλέον επτά ποσοστιαίες μονάδες το ΑΕΠ της χώρας σε βάθος εξαετίας.

«Μιλούμε για συνολικό ποσό 57 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Δήλωσε ότι «αλλάζει το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, που γίνεται εξωστρεφής, με ψηφιακό κράτος και φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που το σχέδιο βαφτίζεται "Ελλάδα 2.0". Συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στη δημιουργία πολλών μόνιμων ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, με δύο όρους: αφενός, όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου, πρέπει να βάζει και δικά του χρήματα προκειμένου να αναλάβει μέρος του ρίσκου και αφετέρου, όλα τα σχέδια που θα εγκριθούν, θα πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση.

Παράλληλα, μίλησε για «εμβληματικές δράσεις και συμβολικές, με βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία». Για παράδειγμα, όπως είπε, στην πράσινη μετάβαση δίνεται το 37% των πόρων, ενώ στάθηκε σε οδικά έργα όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε-65 και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Κρίσιμες, είπε, είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων και η προστασία της βιοποικιλότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της πρωτογενούς παραγωγής μας (π.χ. αρδευτικά δίκτυα), η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά, ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων, τα προγράμματα για κατ’ οίκον περίθαλψη, η δημιουργία Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά και η αναβάθμιση ΚΕΚ και επέκταση της δια βίου μάθησης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «εύρος παρεμβάσεων και καθολικό χαρακτήρα αυτών» και επεσήμανε ότι «το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης δημιουργεί μια νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες. Είναι σαφές ότι δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά και ένα ανυπολόγιστο συμβολικό κεφάλαιο, σηματοδοτώντας τη ρήξη με καθεστωτικές αντιλήψεις».

Υπογράμμισε τις «γενναίες τομές, που πατάνε πάνω στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Οι κατευθύνσεις και διακλαδώσεις του σχεδίου έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν την Ελλάδα, είναι από Έλληνες για Έλληνες, η κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Δίνεται έμφαση στις πολιτικές αλληλεγγύης, τακτοποιεί και διαρθρωτικές εκκρεμότητες δεκαετιών. Ο σχεδιασμός του μεγάλου άλματος είναι μόνο η αρχή, το νήμα του θα κοπεί μόνο όταν όλοι οι πόροι του έχουν απορροφηθεί το 2026. Μεταμορφώνει την παραγωγική βάση της χώρας, οδηγώντας στη δίκαιη κατανομή του πλούτου».

Η προσπάθεια που ξεκινά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «σημαίνει μεγαλύτερο πλούτο για όλους, περισσότερες δουλειές κυρίως για τους νέους και καλύτερη καθημερινότητα για τον καθένα».

Το σχέδιο, είπε ο πρωθυπουργός, θα συζητηθεί στη Βουλή και μετά την έγκρισή του από τα ευρωπαϊκά όργανα, «θα έρθει ξανά για συζήτηση με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με τη μορφή του σχεδίου νόμου στη Βουλή. Είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα, η εμβέλειά του μετριέται όχι με θητείες αλλά με δεκαετίες. Είναι ευκαιρία για δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων, ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί».

Θ. Σκυλακάκης: Ζητάμε το σύνολο του ποσού που δικαιούται η Ελλάδα

Βασικός στόχος του σχεδίου είναι να καλύψει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ το σύνολο των πόρων, 17,8 δισ. επιδοτήσεις, 12,7 δισ. ευρώ δάνεια.

Οι εμβληματικές επενδύσεις

  • «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο
  • Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας
  • Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας
  • Πολεοδομικά σχέδια παντού & στρατηγικές αστικές αναπλάσεις
  • Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, ΕΦΚΑ, Πολεοδομίες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη
  • Ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών και on line διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις
  • Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια)
  • Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά, σιδηρόδρομοι)
  • Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης
  • Μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
  • Μεγάλες επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων
  • Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ
  • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου
  • Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού
  • Υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των 2000 κατοίκων σετουριστικές περιοχές
  • • Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή «πελατοκεντρικών» ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης
  • Μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών
  • Προώθηση της μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ
  • Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την υποστήριξη των επενδύσεων
  • Αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων της χώρας
  • Ριζική αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού
  • Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση)
  • Μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης
  • Ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου
  • Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψηφιακή εξυπηρέτηση για τηλεϊατρική
  • Μηχανισμός αξιολόγησης ισότητας και διακρίσεων στους χώρους εργασίας
  • Ενίσχυση βρεφονηπιακών σταθμών σε επιχειρήσεις
  • Κίνητρα για την αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών.

 

* Δείτε όλη τη λίστα με τα έργα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v