Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν υπάρχουν επαρκή self-tests

«Αν δεν είχαμε κλείσει, η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε». Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ αλλά θύμισε ότι αυτό συνέβαινε πάντα.

Μητσοτάκης: Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν υπάρχουν επαρκή self-tests

 «Από τις πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών εισέπραξα: από την κυρία Γεννηματά, μαξιμαλισμό, από τον κύριο Τσίπρα, μηδενισμό, από τον κύριο Κουτσούμπα, αρνητισμό, από τον κύριο Βελόπουλο, λαϊκισμό και από τον κύριο Βαρουφάκη, σουρεαλισμό. Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο που γνωρίζω, του ρεαλισμού». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

Απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε: «Σαν να μην ακούσατε τίποτα απ’ όσα είπα, σαν να μη δώσατε καμία σημασία στην πρότασή μου να προσέλθετε με ρεαλιστικές θέσεις. Ως προς το περιεχόμενο, μου θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και στον λαϊκισμό. Επιμένετε να χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα δεινά που μπορεί να συμβαίνουν στον τόπο, ίσως για να βγείτε από τα δικά σας αδιέξοδα». Ειδικά για την αναφορά της σε «business Μαξίμου», ο πρωθυπουργός ζήτησε «αν έχετε κάτι συγκεκριμένο, να βγείτε και να το πείτε, υπονοούμενα δεν δεχόμαστε. Λυπάμαι, γιατί αλλιώς είχατε ξεκινήσει τη διαδρομή σας και αλλιώς καταλήγετε».

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του καταλόγισε ότι «επανέλαβε το γνωστό μοτίβο ότι όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και αυτή είναι η αλήθεια». Όπως είπε, «όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο, βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων και αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε. Βάλαμε ένα φρένο, όχι τόσο αποτελεσματικό όσο περιμέναμε, γιατί ο ιός ήταν πιο επιθετικός και οι πολίτες δεν συμμορφώθηκαν όσο στο πρώτο κύμα, όταν ο φόβος ήταν πολύ μεγαλύτερος».

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση τώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων, όχι άνοιγμα», ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν ήταν σύμφωνος με την απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις, ήταν όμως πρόταση της επιτροπής.

Για τα εμβόλια, είπε ότι η προτεραιοποίηση του εμβολιασμού καθορίζεται από την ειδική Επιτροπή. «Δεν μπορείτε να λέτε ότι κακώς δεν έχουμε πολλά εμβόλια, όταν τα αγοράζει η Ευρώπη. Και αφήνετε υπονοούμενα ότι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, παρακάμπτουν τη διαδικασία και αγοράζουν παραπάνω εμβόλια από αυτά που τους αναλογούν. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν», τόνισε και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα αφορά το τώρα. Θα υπάρχει κάποια στιγμή πολύ σύντομα που θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα χρονισμού. Αυτό ανεδείχθη από την αποτυχία της Ευρώπης να ακολουθήσει ρυθμούς Ισραήλ. Εισηγείστε να αγοράσουμε εμβόλια από τη Ρωσία; Να το πείτε. Τι θα σήμαινε; Ότι η χώρα θα παρέκκλινε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα μπορούσε να το κάνει, αν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια από τη Ρωσία. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων από τη Ρωσία».

Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν θα είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν διαθέσιμα self-tests για τους μαθητές αρχικά του Λυκείου, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ αλλά επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το ίδιο γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια με τη γρίπη, παρότι δεν υπήρχε πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v