Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Το Ταμείο Ανάκαμψης αντίδοτο στην πίεση της πανδημίας

Πως το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να ξεπεράσει «την πιο δύσκολη φάση» της κυβερνητικής θητείας. Το ορόσημο και το αφήγημα για την επόμενη μέρα. Ο ρόλος του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ο χρόνος των εκλογών και το δίλημμα στους πολίτες.

Κυβέρνηση: Το Ταμείο Ανάκαμψης αντίδοτο στην πίεση της πανδημίας

Τις πιο δύσκολες στιγμές της από την αρχή της θητείας της διανύει η Κυβέρνηση, δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την κόπωση και τη δυσφορία των πολιτών. Η εξίσωση παραμένει δυσεπίλυτη, οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με το ανάλογο ρίσκο και πάλι χωρίς να αποφεύγονται οι γκρίνιες, όπως αυτές που παρατηρούνται σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη με τη διατήρηση του λιανεμπορίου κλειστού, λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογική εικόνας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, με τον ίδιο άλλωστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτιμά από το βήμα της Βουλής ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο κρίσιμους μήνες», ωστόσο πεποίθησή του είναι ότι η αλλαγή κλίματος με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκονται προ των πυλών.

Το αφήγημα που καλλιεργεί η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα και την ώθηση για φυγή προς τα εμπρός εστιάζει ακριβώς σε αυτό. Ότι δηλαδή βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση, η οποία όμως σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Το πρωθυπουργικό επιτελείο μάλιστα προσδιορίζει αυτή τη στιγμή αμέσως μετά το Πάσχα, το οποίο θεωρείται, κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ως το ορόσημο για την αρχή του τέλους του παρατεταμένου εφιάλτη.

Σύμφωνα με τον εν λόγω σχεδιασμό, από τον επόμενο μήνα, το τοπίο στη χώρα και στην κοινωνία θα είναι διαφορετικό, το επιδημιολογικό φορτίο θα έχει υποχωρήσει και θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο, οι εμβολιασμοί θα είναι πιο μαζικοί, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα έχουν και αυτά συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης και η κυβέρνηση, κατά τις ίδιες πηγές, «θα μπορέσει πλέον να αφοσιωθεί στην εφαρμογή του προγράμματός της, αφού μέχρι τώρα ασχολείτο με τη διαχείριση της πανδημίας».

Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που ειδικά μετά την μακρά και μεγάλη κρίση της πανδημίας, υπάρχει η προσδοκία να αποτελέσει τη «θεμελιώδη αλλαγή στο οικονομικό υπόδειγμα της χώρας, με έμφαση στις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

«Τεράστια ευκαιρία»

«Μιλάμε για πολύ σημαντικούς πόρους», σχολίασε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι οποίοι προστίθενται στην φαρέτρα μας και έχουν τη δυνατότητα με τη σειρά τους να κινητοποιήσουν άλλους τόσους ιδιωτικούς πόρους, για να καλύψουν αυτό το οποίο πάντα όλοι οι οικονομολόγοι, ασχέτως ιδεολογικής αφετηρίας, μας έλεγαν, ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το κενό επενδύσεων. Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας», σημείωσε, θεωρώντας το συγκεκριμένο στοίχημα αναγκαίο να κερδηθεί πάσει θυσία. Όπως αναφέρουν στην Κυβέρνηση, πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία, όχι μόνο για να γιατρευτούν οι οικονομικές πληγές της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος δεκαετιών.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως θα καθοριστεί με θετικό πρόσημο ο πολιτικός ορίζοντας ώστε σε δύο χρόνια, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, να τεθεί το δίλημμα στους πολίτες ποια πολιτική θέλουν να συνεχιστεί για τη χώρα. Όπως το προσδιορίζει στενός συνεργάτης του, «αν δηλαδή οι Έλληνες θα θελήσουν να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα που κάνει τη ζωή σας καλύτερη ή να επιστρέψουμε στο ‘’δόγμα Πολάκη’’, σύμφωνα με το οποίο ‘’τη δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι αλλιώς’’».

Ο κ. Μητσοτάκης, σε κάθε ευκαιρία, θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει το όραμά του για την Ελλάδα των επόμενων χρόνων, όπως έκανε και χθες, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για την αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού με τη μετατροπή του σε πάρκο.

Προς ώρας πάντως, τα δύσκολα είναι εδώ, η επιτυχία από την αποτυχία πολύ κοντά και η ισορροπίες εξαιρετικά λεπτές. Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν πολλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v