Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, που είχε απελαθεί από την Αθήνα. Το στοίχημα της αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από την Τρίπολη. Επαναλειτουργεί η ελληνική πρεσβεία.

Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη

Τη δύσκολη αποστολή της προσπάθειας αποκατάστασης και επανεκκίνησης των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας και Τρίπολης θα επιχειρήσει να επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σημερινή επίσημη επίσκεψή του στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός, στη σκιά του τουρκολιβυκού μνημονίου και της διακοπής των επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο του εμφυλίου που ταλαιπώρησε τη βορειοαφρικανική χώρα, θα βολιδοσκοπήσει τη δυνατότητα απαγκίστρωσης της Τρίπολης από το άρμα της Άγκυρας, με τις δύο πλευρές να έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερα στενή σχέση, ειδικά την τελευταία διετία.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη έρχεται ως συνέχεια και της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον νέο, προσωρινό Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπέιμπα, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Δεκέμβριο. Εκτός από αυτόν, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της νέας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), πρώην πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος είχε κηρυχθεί persona non grata από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω της άρνησής του να δώσει στις ελληνικές αρχές το τουρκολυβικό σύμφωνο και τελικά απελάθηκε από την Αθήνα, δύο μόλις μέρες μετά την υπογραφή αυτού, τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ελληνική πλευρά είχε ποντάρει σε πιθανή στρατιωτική επικράτηση του Στρατάρχη Χαφτάρ στον εμφύλιο της χώρας του, χωρίς όμως οι εξελίξεις να τη δικαιώσουν.

Στην ατζέντα του ταξιδιού βρίσκονται επίσης η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, την οποία θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, καθώς και η άμεση επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, που εκτιμάται πως θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Ανάμεσά τους, η ενέργεια (ονομαστός ο σχετικός φυσικός πλούτος της Λιβύης), οι κατασκευές και η ασφάλεια, με σημαντικές προοπτικές -όπως είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη- στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επίσης θα επισκεφτεί τη χώρα τις επόμενες μέρες.

Ασφάλεια και μεταναστευτικό

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύει στη σημερινή επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Γιαν Κούμπις, τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα της βορείου Αφρικής. Ειδική μνεία στη Λιβύη έγινε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Δένδια με την Ευρωπαία Επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, όπου τονίστηκε ότι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα δεν θα βελτιώσει μόνο την κατάσταση ασφαλείας, αλλά παράλληλα θα μειώσει τις δυνατότητες της Τουρκίας να ελέγχει ακόμα μία μεταναστευτική οδό προς την Ευρώπη.

Είναι ένα από τα βασικά σημεία στα οποία θα επιμείνει η Ελλάδα, στη γραμμή και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών που επιδεικνύουν τελευταία το έντονο ενδιαφέρον τους για τη Λιβύη.

Όσον αφορά το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η Κυβέρνηση παραπέμπει στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, «το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτες χώρες».

Ερωτηθείσα αν το ζήτημα του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του Πρωθυπουργού, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά. «Οι ελληνικές θέσεις θα τεθούν, όπως τις θέτει, κάθε φορά, ο Πρωθυπουργός στους συνομιλητές του», σχολίασε και συνέχισε: «Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα Κυβέρνηση της Λιβύης και την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v