Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις άξονες στο αφήγημα Μητσοτάκη

Το τέλος της υγειονομικής κρίσης και η αρχή της ανάκαμψης. Το δίλημμα στους πολίτες και η σύγκριση με την τετραετία Τσίπρα. Νέα άρνηση για πρόωρες κάλπες.

Οι τρεις άξονες στο αφήγημα Μητσοτάκη

Με ορίζοντα τετραετίας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επανέλαβε -ίσως περισσότερο εμφατικά από κάθε άλλη φορά- και στη χθεσινή του συνέντευξη στο Star, υπογραμμίζοντας ότι δεν σκέφτεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και, ουσιαστικά, ξεδιπλώνοντας το αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί και θα θέσει στους πολίτες προς αξιολόγηση, όταν έρθει εκείνη η στιγμή. «Η Κυβέρνηση έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός, συνοψίζοντας σε αυτή τη φράση τους στόχους και τη στρατηγική που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα.

Πρώτος και βασικός άξονας του σχεδιασμού του είναι να τελειώσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού με την υγειονομική κρίση.

«Η ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς, σε συνδυασμό με τον καιρό, ο οποίος το ξέρουμε επιστημονικά ότι μειώνει τη μεταδοτικότητα, θα μας επιτρέψει να κάνουμε όχι απλά ένα κανονικό καλοκαίρι αλλά να είμαστε σε μία κατάσταση -γιατί κανονικό καλοκαίρι όπως το κάναμε το 2019 δεν θα είναι, θα υπάρχουν πάντα κάποια μέτρα προστασίας- να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται τόσο γρήγορα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που να μπορούμε με ασφάλεια πια να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσδιόρισε μάλιστα τον Ιούνιο ως τη χρονική στιγμή που, «αν δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, θα έχουμε ήδη καταφέρει να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού», προκειμένου να αρχίσει να κτίζεται ένα τείχος ανοσίας του πληθυσμού.

Προανήγγειλε παράλληλα έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς -όπως είπε- όσο μπαίνουν τα self-tests στη ζωή μας, τόσο θα υπάρχουν περισσότερα κρούσματα. Πλέον, σημείωσε ο πρωθυπουργός, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους και δευτερευόντως στα κρούσματα. Και αυτό προσδιόρισε ως το μεγάλο στοίχημα, όντας πάντως αισιόδοξος ότι στο τέλος αυτό θα κερδηθεί.

Κοινωνία και οικονομία

Από εκεί και πέρα, εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο, θα έχει ανοίξει -έστω με τις όποιες ιδιαίτερες συνθήκες- η κοινωνία και η οικονομία, η οποία , τόνισε, «προφανώς και δεν θέλουμε να ξανακλείσει». Γιατί μετά, εξήγησε, «θα πρέπει να συζητήσουμε τη λογική του εμβολιασμού από τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, διότι είναι πολύ πιθανόν πια για την Covid, όπως και για τη γρίπη, να χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο».

Επόμενο βήμα του πρωθυπουργικού αφηγήματος, η ανάκαμψη της οικονομίας και αιχμή του δόρατος, το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να εισπραχθούν τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», εξήγησε, «αφορά όλη την οικονομία, όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους» και όχι μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως κατηγορείται από την αντιπολίτευση. «Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εστίασε και στη μείωση της φορολογίας και ειδικά στην εισφορά αλληλεγγύης, που δεν θα επιβληθεί ούτε το 2022.

Επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισε τις πολλές κρίσεις που προέκυψαν (Έβρος, ελληνοτουρκικά, κορωνοϊός και οικονομία), αλλά και «για τη δυνατότητά μας ως χώρας, ως κοινωνίας, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης».

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός θέτει την ατζέντα της προεκλογικής μάχης και του διλήμματος που θα θέσει στους πολίτες. Να συγκρίνουν την τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία του Αλέξη Τσίπρα και -όπως είπε- «να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v