Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βάρος στους εμβολιασμούς ρίχνει η κυβέρνηση

Νέες πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για να πειστούν οι ηλικιωμένοι πολίτες. Προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca, συνεδριάζει η Επιτροπή εμβολιασμών αλλά και αυτή των ειδικών για το λιανεμπόριο στις τρεις «κλειστές» περιοχές.

Το βάρος στους εμβολιασμούς ρίχνει η κυβέρνηση

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, η κατάσταση ειδικά στο εθνικό σύστημα υγείας παραμένει οριακή και η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος και τις ελπίδες της στον μαζικό εμβολιασμό. Εμπόδια σε αυτό αποτελούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca, με αποτέλεσμα την άρνηση αρκετών πολιτών να εμβολιαστούν, αλλά και ένα ποσοστό ηλικιωμένων πολιτών οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ειδικά στην κατηγορία αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη έμφαση προκειμένου να αλλάξουν άποψη και να το δουν πραγματικά ως «ασπίδα προστασίας», όπως το χαρακτηρίζει, δεδομένου ότι στατιστικά αυτοί είναι που κινδυνεύουν είτε να χάσουν τη ζωή τους είτε να διασωληνωθούν και να φιλοξενηθούν σε κάποια ΜΕΘ.  

Από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο, μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με επτά εμβολιασμένους πολίτες 64 έως 93 ετών στο Μέγαρο Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για να πείσει τους καχύποπτους, κυρίως μεγάλης ηλικίας, πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια γι’ αυτούς τους ανθρώπους. «Να καταλάβουν κατ' αρχάς ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο. Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορωνοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μια άλλη κατηγορία, πάντως, ηλικιωμένων πολιτών θέλουν αλλά δεν μπορούν, κυρίως για λόγους υγείας, να βγουν από τα σπίτια τους για να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτοί εκ των πραγμάτων περιμένουν να έρθουν στη χώρα μας μονοδοσικά εμβόλια άλλων εταιρειών, τα οποία θα μπορούν να γίνουν και από έναν επαγγελματία από τον χώρο της υγείας, π.χ. φαρμακοποιό, ακόμα και στο σπίτι των ενδιαφερομένων. Κάτι που δεν ισχύει με τα εμβόλια που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ένεκα των ιδιαίτερων συνθηκών συντήρησής τους.  

Έως το Πάσχα

Η επιχείρηση «Ελευθερία», όπως λένε στην κυβέρνηση, συνεχίζεται γενικώς χωρίς προβλήματα και με ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.  Την Τετάρτη η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά κατά μέσο όρο περί τις 55.000 εμβολιασμοί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ξεπεράστηκε κατά πολύ ο πήχης που έθεσε ο κ. Τσίπρας στις αρχές του χρόνου, όταν κακόβουλα δήλωνε ότι ο ρυθμός εμβολιασμού είναι τόσο χαμηλός που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης». Με τους σημερινούς ρυθμούς, η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως έως το Πάσχα θα έχουν ξεπεραστεί τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και μέχρι τις αρχές Μαΐου, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών.

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Όπως είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, «τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους», διευκρίνισε ότι «η συζήτηση για τα εμβόλια πρέπει να είναι επιστημονική και έτσι πρέπει να παραμείνει», ενώ επανέλαβε την έκκληση της κυβέρνησης να εμβολιαστούν οι πολίτες και να κάνουν ένα ακόμα βήμα προς την «Ελευθερία». Ερωτηθείσα για την πιθανότητα προμήθειας του ρωσικού εμβολίου, η κυρία Πελώνη υπογράμμισε πως αν εγκριθεί από τον EMA, τότε θα έρθει και στη χώρα μας. «Είμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα λαμβάνουμε όλα τα εμβόλια που εγκρίνονται από τον EMA», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, συνεδριάζει η επιστημονική επιτροπή, η οποία θα κληθεί να εξετάσει το θέμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου τα καταστήματα μένουν ακόμα κλειστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v