Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Τι θέλει να επαναλειτουργήσει μέχρι το Πάσχα

Πώς διαβάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και γιατί είναι κρίσιμος ο ρόλος των self-tests. Η χρήση τους σε λιανεμπόριο - εστίαση και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Κινητικότητα στο τρίγωνο Αθήνας - Άγκυρας - Τρίπολης.

Κυβέρνηση: Τι θέλει να επαναλειτουργήσει μέχρι το Πάσχα

Τα επόμενα βήματα στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας μελετούν στην κυβέρνηση, πάντα σε συνάρτηση με το επιδημιολογικό φορτίο. Το αισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι σιγά σιγά παρατηρείται μια αποκλιμάκωση σε κρίσιμους δείκτες, όπως στο ποσοστό θετικότητας, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στο ιικό φορτίο σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, κάτι που επιτρέπει στους αρμόδιους να χαράξουν τον σχεδιασμό των προσεχών ημερών.

Όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση, η πορεία της πανδημίας έως σήμερα έχει δείξει ότι υπάρχει πάντα μια χρονοκαθυστέρηση στις διασωληνώσεις και στους θανάτους ως προς την κορύφωση κάθε κύματος, καθώς η μεταδοτικότητα μπορεί να υποχωρεί, όμως οι νοσηλείες και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ έπονται.

Από εδώ και πέρα, καταλυτικός χαρακτηρίζεται ο ρόλος των self-tests, τα οποία, μετά τα Λύκεια, θα μεταφερθούν και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρά μελετάται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης της συγκεκριμένης μεθοδολογίας από τους υπαλλήλους του λιανεμπορίου, με ευθύνη του εργοδότη, καθώς και των εργαζομένων στην εστίαση, όταν αυτή ανοίξει μετά το Πάσχα.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται υποχρεωτικά self-tests να επιβληθούν και στους εργαζομένους στις δημόσιες συγκοινωνίες και στον τουρισμό, ως ένα πρόσθετο βοηθητικό εργαλείο στην ασφαλή σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μέχρι το Πάσχα, η κυβέρνηση θέλει -και θα ζητήσει από την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας να εξετάσει- το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής, καθώς και τη δυνατότητα οι καταναλωτές να προσέρχονται στα εμπορικά καταστήματα χωρίς να έχουν κλείσει ραντεβού από πριν. Από την άλλη, πιθανότατα να συνεχίσει να ισχύει ο περιορισμός των τριών ωρών με SMS και η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων εντός, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τα επόμενα 24ωρα.

Όσον αφορά την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, είναι κάτι που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου, αν και θα αποφασιστεί εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες. Κι εδώ, όπως όλα δείχνουν, θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί το εργαλείο των αυτοδιαγνωστικών τεστ, ενώ «πράσινο φως» για να μετακινούνται ελεύθερα θα έχουν οι εμβολιασμένοι και ίσως όσοι έχουν ήδη νοσήσει και θεραπευτεί.

Ισχυρή επιρροή

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής και ενόψει του αυριανού τετ α τετ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (μεταφέρθηκε χρονικά μία μέρα αργότερα, λόγω της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ), τη δική της σημασία έχει η σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al-Menfi. Στόχος της χώρας μας είναι να ξαναμπεί στο παιχνίδι της Λιβύης και ταυτόχρονα να ανασχέσει την ισχυρή έως τώρα επιρροή της Άγκυρας στην Τρίπολη. Η επίσκεψη έρχεται να ακολουθήσει την αντίστοιχη που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βορειοαφρικανική χώρα. Και σε αυτήν αποδίδουν στην κυβέρνηση το γεγονός ότι «στην προχθεσινή επίσκεψη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Λιβύης στην Άγκυρα, οι Τούρκοι δεν άκουσαν αυτά που ήθελαν να ακούσουν για το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Άφησε μια χαραμάδα συνεννόησης και με την Ελλάδα, οπότε κάτι απέδωσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τρίπολη», σημειώνει στενός του συνεργάτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v