Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί η ξαφνική πρόσκληση Ερντογάν στον Νίκο Δένδια

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια-Ερντογάν. Πώς προσέρχεται στην Άγκυρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Οι νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου και το μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι σηματοδοτεί η ξαφνική πρόσκληση Ερντογάν στον Νίκο Δένδια

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι ο Νίκος Δένδιας, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Άγκυρα, πριν από το τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα γίνει δεκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν (κάτι που φέρεται να αιτήθηκε η τουρκική πλευρά), εκ των πραγμάτων αναβάθμισε τη σημασία του συγκεκριμένου ταξιδιού. Χωρίς οι προσδοκίες πάντως να είναι υψηλές για τα αποτελέσματα των επαφών του, με φόντο και τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα θελήσει να δείξει ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο, αλλά ανέκαθεν τάσσεται υπέρ μιας εποικοδομητικής συζήτησης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, μόλις χθες το απόγευμα, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, προχώρησε σε νέες απειλές για την Κύπρο. «Δεν θα χαρίσουμε ποτέ τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι αν κριθεί απαραίτητο, θα επέμβουμε στο νησί», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ… φρόντισε να επαναλάβει στην Αθήνα ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει έρευνες ή γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης, λόγω του μνημονίου της Τουρκίας με την Τρίπολη. Η εκτίμηση που υπάρχει από την ελληνική πλευρά είναι ότι ο κ. Ερντογάν θα θελήσει να στείλει ένα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει του εξελισσόμενου διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η μετάβαση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα γίνεται με φόντο και την πρόσφατη έναρξη των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών με τη διεξαγωγή δύο ολιγόωρων γύρων και με τη μεταξύ τους διαφωνία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις σχετικές διαρροές, εμφανή. Η ελληνική πλευρά, μετά και το… δύσκολο 2020 όπου δοκιμάστηκαν πολλάκις οι σχέσεις με τους γείτονες, επιμένει στον διάλογο για τη διευθέτηση της μίας και μόνης εκκρεμότητας, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Άγκυρα θέλει μια διευρυμένη ατζέντα, με όλες τις διεκδικήσεις της πάνω στο τραπέζι. Σε μια στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες είναι διαταραγμένες, βασική επιδίωξη της Άγκυρας είναι να διαχωρίσει τις σχέσεις της με την Eυρωπαϊκή Ένωση από αυτές με την Ελλάδα, σε αντίθεση με τη χώρα μας, η οποία χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως ευρωτουρκικές.

Όλα τα ενδεχόμενα

Πάντως, ο κ. Δένδιας, που είχε χθες με τον πρωθυπουργό εκτενή συζήτηση προετοιμασίας της σημερινής επίσκεψης, φέρεται να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα, από μια ενδεχόμενη (όχι πολύ πιθανή) χείρα φιλίας από τη γείτονα έως την επιμονή στις παράλογες τουρκικές αιτιάσεις για θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και η μειονότητα της Θράκης.

Επισήμως, η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών περιλαμβάνει τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τις διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού - προσφυγικού, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία. Δεδομένο θεωρείται ότι θα συζητηθεί και το Κυπριακό, λίγες μέρες πριν από την άτυπη πενταμερή της Γενεύης (25-27 Απριλίου), χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες για πρόοδο.   

Τον κ. Δένδια θα συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, η παρουσία του οποίου καταδεικνύει την πρόθεση αναβάθμισης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, με διαφόρων ειδών συνεργασίες.  

Η σημερινή επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται στον απόηχο του διαρκούς «φλερτ» της κυβέρνησης προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης, προκειμένου αφενός, να μην επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να ασχοληθεί η νέα, εκλεγμένη κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές του Δεκεμβρίου και αφετέρου, να φύγουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις (δηλαδή οι τουρκικές) από τη χώρα. Αυτά επεσήμανε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, στο Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνώντας μάλιστα να ξεκινήσει άμεσα διάλογος των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v