Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lockdown: Τα τέσσερα διλήμματα κυβέρνησης και επιστημόνων

Η άρση των περιορισμών σκοντάφτει στην πίεση του Συστήματος Υγείας. «Θυσιάζεται» το Πάσχα για το καλοκαίρι; Τα δεδομένα και τα σενάρια για τα επόμενα βήματα στο σταδιακό άνοιγμα οικονομίας και δραστηριοτήτων.

Lockdown: Τα τέσσερα διλήμματα κυβέρνησης και επιστημόνων

«Όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει». Έτσι περιέγραψε χθες (στο ΟΡΕΝ) ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αχιλλέας Γκίκας το ενδεχόμενο άρσης επιπλέον περιοριστικών μέτρων, αποτυπώνοντας τον προβληματισμό κυβέρνησης και ειδικών για τις επόμενες αποφάσεις. Το Πάσχα πλησιάζει, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι βαρύ και το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, αναζητά την πιο ασφαλή οδό μέσω της οποίας θα επανέλθει η κανονικότητα, με το λιγότερο δυνατό οικονομικό κόστος. Η καμπύλη στα υγειονομικά δεδομένα δείχνει να βρίσκεται σε μια σχετική σταθερότητα τις τελευταίες μέρες, οδηγώντας σε συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις για σταδιακή αποκλιμάκωση, με πολύ αργούς πάντως ρυθμούς.   

Όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, «κάθε απόπειρα να προεξοφληθούν τα επόμενα ανοίγματα είναι άτοπη. Η επιστημονική επιτροπή αξιολογεί κάθε φορά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο σύστημα υγείας και εισηγείται αναλόγως στην κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει». Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν κατανοητή την αναμονή των πολιτών για μετακίνηση ύστερα από τόσους μήνες περιοριστικών μέτρων, όπως και την κούραση ύστερα από έναν χρόνο μάχης με την πανδημία. «Απέχουμε λίγες εβδομάδες από το να αφήσουμε πίσω μας τα χειρότερα με τη βοήθεια των εμβολιασμών, των self-tests και του καιρού. Η πανδημία βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης αλλά σε υψηλά επίπεδα. Το σύστημα υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση. Δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανοίγματος και το μεγάλο στοίχημα για ένα ελεύθερο καλοκαίρι», σημειώνουν, ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε το Σάββατο ότι «μετά το Πάσχα, ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαίρι».

Δεύτερες σκέψεις

Ωστόσο, τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία πιέζουν για την άρση των περιορισμών και το Μαξίμου εκ των πραγμάτων έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά διλημμάτων, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Όπως για παράδειγμα, τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ενόψει και του Πάσχα. Ενώ μέχρι την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε η αισιοδοξία ότι τελικά θα έχουμε άρση του απαγορευτικού, οι επιφυλάξεις των ειδικών λόγω της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις. Πλέον, το πιο πιθανό σενάριο είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων αυτών να γίνει μετά τις γιορτινές μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατόπιση του συνωστισμού στην Περιφέρεια. Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί μετά το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι τότε θα πρέπει να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, ενόψει της εορταστικής περιόδου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συζητιόταν να ισχύσει από σήμερα, όμως τα μέλη της Επιτροπής δεν συμφώνησαν και θα το ξανασυζητήσουν έως την Παρασκευή.

Αυτές τις μέρες θα ξεκαθαρίσει και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι Ιεροί Ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος φέρεται να ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό -από 1/25 τ.μ. να πάει σε 1/15 τ.μ.- και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να φθάσει στους 100, καθώς και να υπάρχουν υπαίθριες ακολουθίες, αλλά και ευελιξία του ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις τελευταίες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Έντονος είναι εξάλλου ο προβληματισμός για τις οργανωμένες συγκεντρώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πλατείες μεγάλων πόλεων σε όλη τη χώρα, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Η Αστυνομία προφανώς δεν μπορεί να φυλάσσει όλες τις πλατείες, η επέμβασή της σε διεξαγόμενα «κορωνοπάρτι» θεωρείται δίκοπο μαχαίρι και αναζητείται λύση στο πρόβλημα, με φόντο και την περαιτέρω βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Κάποιοι προτείνουν ως αντίδοτο το γρηγορότερο άνοιγμα της εστίασης, ώστε ο κόσμος να διασπείρεται σε πολλά μέρη, ωστόσο κάτι τέτοιο η κυβέρνηση δεν δείχνει να το συζητάει αυτή τη στιγμή, παραπέμποντας για μετά το Πάσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v