Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Τραπεζάκια έξω» αντί συνωστισμός στις πλατείες

Την επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με κανόνες και πρωτόκολλα «για να μην τρελαθεί ο κόσμος». Τι πρέπει να γίνει για τις περιπτώσεις που δεν διαθέτουν υπαίθρια λειτουργία. Τα «ναι» από επιστήμονες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Τραπεζάκια έξω» αντί συνωστισμός στις πλατείες

Να σταματήσει τον παραλογισμό με τα δήθεν περιοριστικά μέτρα που δεν τηρούνται, πλέον, καλεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας ευθέως την επαναλειτουργία της εστίασης, με τρόπο ώστε και οι υγειονομικοί κανόνες να τηρηθούν και ο κόσμος να εκτονωθεί.

Μετά τις μαζικές συναθροίσεις στις πλατείες το Σαββατοκύριακο, τα... σωρηδόν sms με οποιονδήποτε κωδικό και τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία για προσέλευση των πιστών στην Ανάσταση (έστω και…νωρίτερα από τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου), ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτίμησε ότι «κάτι πρέπει να γίνει, για να μην τρελαθούν και οι εναπομείναντες συνεπείς στα μέτρα προστασίας».

Για ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης είχε μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στην τελευταία (2 Απριλίου) προ ημερησίας συζήτηση για την πορεία της πανδημίας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Εσείς οι ίδιοι λέτε ότι καλύτερα να βγει ο κόσμος έξω, επειδή ανοίγει ο καιρός. Το ερώτημα είναι να πάνε πού; Δεν μπορούν να πάνε να κάτσουν σε έναν ανοικτό χώρο με μέτρα, με αποστάσεις».

Όλο αυτό το διάστημα, τα αρμόδια στελέχη του κόμματος και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχαν σχεδόν καθημερινές επαφές με ανθρώπους από την εστίαση, οι οποίοι, με αφορμή τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, ζητούν να επαναλειτουργήσουν «με κανόνες».

Κατά τις πληροφορίες, αρχικά υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις από παράγοντες του χώρου, οι οποίοι έθεταν θέμα «δύο ταχυτήτων» επειδή κάποια καφέ/εστιατόρια δεν έχουν εξωτερικούς χώρους ή έχουν περιορισμένους. Σ' αυτές τις περιπτώσεις προκρίνεται η μη επαναλειτουργία τους, υπό την προϋπόθεση φυσικά να διατηρηθούν τα (όποια) μέτρα ενίσχυσης από το κράτος, για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους.

«Κάναμε μία πρόταση που σέβεται τα δεδομένα της πανδημίας, δεν γίνεται να αγνοήσουμε τα πρωτόκολλα και τους κανόνες που αυτή επιβάλλει», παρατηρούν αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα «ναι» των επιστημόνων

«Τα ρεκόρ διασωληνωμένων και θανάτων των τελευταίων ημερών δεν οφείλονται στα πάρτι του Σαββατοκύριακου στις πλατείες. Αυτά όμως αποδεικνύουν ότι μετά από έξι μήνες lockdown, οι νέοι, κυρίως, άνθρωποι ‘δεν μαζεύονται’, κυρίως όταν βλέπουν καθημερινά εικόνες συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς πραγματικά μέτρα ελέγχου. Συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει το μόνο ορθολογικό που αποφεύγει για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες: Να προχωρήσει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να βγει έξω, να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας με πρωτόκολλα και, παράλληλα, να επανεκκινήσει η δραστηριότητα στην εστίαση», τονίζουν.

Υπενθυμίζουν δε ότι 80.000 καταστηματάρχες και σχεδόν 400.000 εργαζόμενοι σ' αυτό τον τομέα «βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, λουκέτων και απολύσεων».

Επικαλούνται δε, απόψεις επιστημόνων, όπως:

Μανώλης Δερμιτζάκης: «Σε μια πλατεία όπως αυτή του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί να έχουμε ασύντακτες συγκεντρώσεις νέων, μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία. Δεν λέω ανοίξτε τα όλα, λέω ανοίξτε τα προσεκτικά και συντεταγμένα».

Αθηνά Λινού: «Η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε, τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά (…) Ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες, αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας».

Χαράλαμπος Γώγος: «Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης».

Ματίνα Παγώνη: «Πρέπει να υπάρξει μια λύση. Ας ανοίξει λοιπόν η εστίαση με κανόνες, με όρους, με αποστάσεις, με μάσκες, με έλεγχο. Οι προτάσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα να είναι να ξεκινήσει να ανοίγει η εστίαση, να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να πάνε να καθίσουν στα μπαρ να πιούνε τον καφέ τους, γιατί εγώ λύσεις δεν βλέπω. Βλέπω όμως συνωστισμό στα νοσοκομεία, βλέπω ότι ξεκινήσαμε χθες και ράντζα στους non Covid ασθενείς».

Αθανάσιος Σκουτέλης: «Η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει συντεταγμένα πριν από το Πάσχα, για να αποφύγουμε ανάλογες εικόνες».

Θάνος Δημόπουλος: «Ενδεχομένως η δυνατότητα ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v