Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την επανεκκίνηση της οικονομίας αναζητά η κυβέρνηση

Στόχος η δημοσιονομική ισορροπία με ανάκαμψη και χωρίς μέτρα λιτότητας. Τα «καύσιμα» για τη νέα αρχή και το «συνεκτικό και δυναμικό» σχέδιο. Ποια η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Την επανεκκίνηση της οικονομίας αναζητά η κυβέρνηση

Στην επόμενη μέρα της πανδημίας είναι στραμμένα τα βλέμματα στην κυβέρνηση, που προσδοκά ότι άμεσα θα υπάρξει αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου και μερική επιστροφή στην προ κορωνοϊού ζωή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά «καύσιμα» για τη νέα αυτή αρχή που οραματίζονται όσον αφορά το επόμενο διάστημα και κάνουν λόγο για ένα «συνεκτικό και δυναμικό» σχέδιο, ανταποκρινόμενο σε νέες προκλήσεις, που σχετίζονται με τη δομή της οικονομίας, τον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και την ψηφιακή μετάβαση. «Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητά της να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία», δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Με φόντο και το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης που κατατίθεται αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνητικές πηγές ουσιαστικά προαναγγέλλουν στοχευμένες κλαδικές πολιτικές και δράσεις σε τομείς που έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η ακτοπλοΐα, οι μεταφορές και ο πρωτογενής τομέας.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι με την επαναλειτουργία της οικονομίας και την αύξηση των εσόδων, θα αποσυρθούν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης εξαιτίας της πανδημίας. Σε συνδυασμό δε με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, από τις αρχές του επόμενου έτους θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι με μέτρα λιτότητας.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης το νομοσχέδιο για την απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων, αυτό για την ενίσχυση της διαφάνειας λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών, ο διορισμός Β’ Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικών Επιτροπών του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, για την ενέργεια και το κλίμα, καθώς και για τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού «Ελευσίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v