Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική τριών σημείων επιλέγει τώρα η κυβέρνηση

Τα στοιχήματα και οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα. Οι μαζικοί εμβολιασμοί, οι επιφυλάξεις και ο φόβος νέων μεταλλάξεων. Η οικονομία, η μεσαία τάξη και οι νέοι ηλικιακά πολίτες.

Στρατηγική τριών σημείων επιλέγει τώρα η κυβέρνηση

Η κομβική -όπως την είχαν χαρακτηρίσει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση- περίοδος του Πάσχα πέρασε και το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω.

Επόμενο στοίχημα, η ομαλή μετάβαση της κοινωνίας και της οικονομίας στην κανονικότητα. Κάτι που ξεκίνησε προχθές με την εστίαση, θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα με τα σχολεία όλων των βαθμίδων και θα κλείσει το επόμενο Σάββατο, 15 Μαΐου, με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων και πιθανότατα το τέλος εποχής για το ειδικό SMS στο 13033.

Αστερίσκος σε όλα αυτά εξακολουθούν να είναι οι επιδημιολογικοί δείκτες, που ναι μεν σταδιακά έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, ωστόσο άγνωστο είναι πώς θα εξελιχθούν μετά το άνοιγμα του εμπορίου και της εστίασης.

Αρκετοί από τους ειδικούς επιστήμονες εξακολουθούν να εκφράζουν τον προβληματισμό τους, με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη να υποστηρίζει πως «για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Μαΐου, η εστίαση έπρεπε να ανοίξει μαζί με τον τουρισμό».

Η στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα εστιάζει σε τρία βασικά σημεία:

1. Στους μαζικούς εμβολιασμούς του πληθυσμού, με στόχο την άμεση διαμόρφωση του πρώτου τείχους ανοσίας. Επιδίωξη -σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη- είναι έως τα τέλη Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί έστω με τη μία δόση 5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ έως τις 30 Ιουνίου, κατά τον Βασίλη Κικίλια, θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικας το επιθυμεί.

Η μέχρι στιγμής εικόνα, πάντως, είτε λόγω του σχετικά μικρού -έως τώρα- αριθμού των εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας είτε λόγω των ενδοιασμών ιδίως των ηλικιωμένων πολιτών να το κάνουν (περίπου 2 στους 3 έχει εμβολιαστεί), χαρακτηρίζεται μέτρια. Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί πως από εδώ και πέρα η κατάσταση θα βελτιωθεί, με τους μικρότερης ηλικίας πολίτες να δείχνουν προθυμία να εμβολιαστούν και τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλαμβάνει η χώρα μας να πολλαπλασιάζεται.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας, από την πλευρά του, συνέστησε χθες επαγρύπνηση και όχι υπερβολικό ενθουσιασμό, «γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν, μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν». Άγνωστος x στην εξίσωση μπορεί να αποτελέσει μια ενδεχόμενη εμφάνιση μεταλλάξεων παρακάμπτοντας την ανοσία, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πολλά ποντάρει η κυβέρνηση και στην αποτελεσματικότητα του μέτρου των self-tests, που συνεχίζονται τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό.

2. Στη σταδιακή «αποσωλήνωση» της οικονομίας, με στόχο την επανεκκίνησή της, σε συνδυασμό με την επιμονή προσέγγισης της μεσαίας τάξης και των νέων ηλικιακά ανθρώπων. Ό,τι ανοίγει δεν πρέπει να ξανακλείσει, έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ζητά από το οικονομικό επιτελείο τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με σειρά μέτρων. Ανάμεσά τους, το Πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», η επιδότηση παγίων εξόδων των επιχειρήσεων, η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των ΟΤΑ, το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω των τραπεζών για πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και η επέκταση της μείωσης ενοικίου και αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζομένους, αλλά και του προγράμματος «ΣΥΝ-Εργασία».

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, να επιστραφούν στη μεσαία τάξη όσα έχασε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έμφαση επίσης θα δοθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα 4 δισ. ευρώ που η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να εγκριθούν και να έρθουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καθώς και στην τουριστική ανάκαμψη σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι. Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι την Ελλάδα μπορεί να επισκεφθούν το 40-50% των τουριστών που την επισκέφθηκαν το 2019, κάτι βέβαια που συναρτάται από την υγειονομική πορεία της χώρας.

3. Στην απάντηση σε κάθε κατηγορία της αντιπολίτευσης -και δη της αξιωματικής, με συγκεκριμένα επιχειρήματα και όχι, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «συμμετέχοντας στον πόλεμο ανταλλαγής λάσπης, που επιδίδεται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κουμουνδούρου «επένδυσε στην πανδημία και την καταστροφολογία, αλλά δεν της βγήκε και πλέον δεν έχει αφήγημα». Κάτι που αποτυπώνεται -λένε στην κυβέρνηση- και σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου διατηρείται (και σε κάποιες διευρύνεται) το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως τονίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, «πραγματικός εχθρός μας είναι τα προβλήματα του ελληνικού λαού και ιδίως η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v