Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Αμεσα εφαρμόσιμο το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πράσινο πιστοποιητικό για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων και να τους επιτρέψει να ταξιδέψουν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Αμεσα εφαρμόσιμο το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Την αξία του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού ειδικά για χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez και τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico, στο 6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πράσινο πιστοποιητικό για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων και να τους επιτρέψει να ταξιδέψουν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε την δυνατότητα της άμεσης διαθεσιμότητας του πιστοποιητικού ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, ακόμα και πριν από το τέλος Ιουνίου.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του που αρκετοί ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Ισπανός ομόλογός του, στήριξαν την πρόταση για το Πιστοποιητικό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ιδίου με άλλους επτά πρωθυπουργούς, με επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ εκτίμησε πως οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για τη θέσπιση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού έχουν προχωρήσει αρκετά.

Για την άρση των πατεντών των εμβολίων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «σε έκτακτες περιπτώσεις η χαλάρωση σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα για τις πατέντες εμβολίων θα επιταχύνει την δυνατότητα παραγωγής εμβολίων. Η Ε.Ε. θα πρέπει να μεριμνήσει να μην έχει περιορισμούς στις εξαγωγές των δόσεων των εμβολίων και να τις κατευθύνουμε σε αυτές τις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Ιδιαίτερη αναφορά ο πρωθυπουργός έκανε στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως χαρακτηριστικά είπε, και διαβεβαίωσε πως τα χρήματα από αυτό δεν θα σπαταληθούν αλόγιστα αλλά θα δοθούν για συγκεκριμένους σκοπούς, οδηγώντας στην ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά Covid εποχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Sanchez συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που είπαν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν παγκόσμιο αγαθό. Στηρίζω και εγώ αυτήν την προσέγγιση. Είναι πολύ σημαντική πέραν της απελευθέρωσης της χρήσης των πατεντών των εμβολίων να ενισχύσουμε και την δυνατότητα της παραγωγής εμβολίων», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v