Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ετσι θα ακυρώσουμε τον «νόμο Χατζηδάκη» όταν γίνουμε κυβέρνηση

Στην τελική ευθεία για «τη μάχη των μαχών» για το νέο εργασιακό. Τη Δευτέρα η παρουσίαση της πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η επίσημη «και επική τούμπα» του Αδ. Γεωργιάδη για τη φαρμακευτική κάνναβη, τιμώντας… τον Ν. Καρανίκα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ετσι θα ακυρώσουμε τον «νόμο Χατζηδάκη» όταν γίνουμε κυβέρνηση

Αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, κάπου στις αρχές Ιουνίου, η αξιωματική αντιπολίτευση θα παρουσιάσει… την αντικατάστασή του, όταν αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου για την κορύφωση «της μάχης των μαχών», που θα κλιμακώσει από σήμερα, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης θα κάνει την παρουσίαση του νομοσχεδίου και θα το δώσει για δημόσια διαβούλευση.

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπό την αρμόδια τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εκπονεί τις εργασιακές ρυθμίσεις που θα φέρει ως κυβέρνηση, ακυρώνοντας «από την επομένη των προγραμματικών μας δηλώσεων» τον νόμο Χατζηδάκη. Η επαναφορά του 8ωρου, οι αμειβόμενες υπερωρίες, η υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων και η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ θεωρούνται ήδη ως τα κύρια σημεία των ρυθμίσεων που θα παρουσιαστούν από τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο.

Πολύ νωρίτερα, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την πρόταση του κόμματός του για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κεντρική ιδέα (όπως τη μετέφερε χθες στον Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στην Κουμουνδούρου) είναι πως ο σχεδιασμός για την οικονομική ανάκαμψη «την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία» δεν πρέπει να αφήνει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία της παραγωγικής βάσης της χώρας, δηλαδή τους εργαζόμενους και τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Στην παρουσίαση της πρότασης (σ.σ. θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης όπως και οι δύο που προηγήθηκαν, για το «νέο ΕΣΥ» και για τα μέτρα ανάπτυξης) αναμένεται να συμμετέχουν ο υπεύθυνος για το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Σταθάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί και το πάνελ των συνομιλητών, οι οποίοι θα προέρχονται από το εσωτερικό και το διεθνές επιστημονικό δυναμικό.

Άδωνις υπέρ… Καρανίκα

Προς το παρόν, η αξιωματική αντιπολίτευση απολαμβάνει την επίσημη και… επική, όπως λένε, «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης και, προσωπικά, του Άδωνι Γεωργιάδη στο θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης. Δηλαδή της κυβερνητικής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ που στηλιτεύθηκε άγρια από την αντιπολιτευόμενη ΝΔ, με τα πυρά να κατευθύνονται ιδιαίτερα στον τότε πρωθυπουργικό σύμβουλο Νίκο Καρανίκα, με κατηγορίες του τύπου «μπάφοι στο Μαξίμου».

«Το 2018 δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προοπτικές που έδινε η φαρμακευτική κάνναβη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης.

Για να προσθέσει: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη θετική συμβολή του κύριου Καρανίκα. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο με το οποίο έχουμε προφανώς σοβαρές πολιτικές διαφορές και έχουμε δημόσια συγκρουστεί ιδιαίτερα πολύ, όμως για την περίπτωση της φαρμακευτικής κάνναβης εγώ θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Η παρουσία του κυρίου Νίκου Καρανίκα ήταν θετική και το γεγονός ότι πολέμησε για αυτό και πολεμά ακόμα και σήμερα τον τιμά».

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η στροφή της κυβέρνησης στην υπόθεση της φαρμακευτικής κάνναβης ήταν τόσο απότομη που… «πέταξε έξω» τους περισσότερους βουλευτές της ΝΔ. Κι αυτό διότι, όπως σημείωναν χθες το βράδυ, στην Ολομέλεια της Βουλής (όπου γινόταν η σχετική συζήτηση) τα «γαλάζια» έδρανα ήταν κενά, ενώ το κυβερνών κόμμα εκπροσωπούσαν μόνο ο κ. Γεωργιάδης και ο εισηγητής του νομοσχεδίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, δε, το εν λόγω νομοσχέδιο εντάχθηκε στις αρμοδιότητες του υπουργού Ανάπτυξης και έφυγε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφού ούτε ο προηγούμενος υπουργός (ο Μάκης Βορίδης) ούτε ο νυν (Σπήλιος Λιβανός) ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν την προώθησή του.

Σε μία «κίνηση υπευθυνότητας», πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να μη γίνει… έκρηξη στα κυβερνητικά έδρανα και αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v