Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα κυβέρνησης και Volkswagen στην Αστυπάλαια

Στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδίδονται τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από τη γερμανική εταιρεία. Υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Το στοίχημα κυβέρνησης και Volkswagen στην Αστυπάλαια

Επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Volkswagen, παραδίδονται σήμερα στην Αστυπάλαια τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την εταιρεία, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το νησί στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας επιλέχθηκε να μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου, με τον κυβερνητικό σχεδιασμό να βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή την προοδευτική αντικατάσταση όλων των ιδιωτικών και δημοσίων οχημάτων, τις νέες υπηρεσίες μετακίνησης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία, καθώς και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea, που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να διατεθούν 982 ηλεκτρικά οχήματα και συγκεκριμένα: 305 ηλεκτρικά σκούτερ, 320 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 59 ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, 32 ηλεκτρικά φορτηγά, 35 ηλεκτρικά οχήματα ειδικών εφαρμογών, 3 σταθμοί / 50 ηλεκτρικά σταθμευμένα μοιραζόμενα αυτοκίνητα, 4 σταθμοί / 67 ηλεκτρικά ποδήλατα και 101 μοτοσικλέτες, 1 σταθμός / 13 ηλεκτρικά μίνι βαν.

Με τα νέα δεδομένα, τα παραδοσιακά δημόσια μέσα μεταφοράς στο νησί θα μετατραπούν σε μια υπηρεσία μοιραζόμενων οχημάτων, η οποία θα χρησιμοποιεί 100% ηλεκτρικά μίνι βαν κατά παραγγελία. Αυτά θα κυκλοφορούν στο νησί ανάλογα με τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών, με ευέλικτο τρόπο και σε όλη την έκταση του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο, ολόκληρο το νησί θα είναι για πρώτη φορά προσβάσιμο σε όλους με δημόσια μέσα μεταφοράς, ολόκληρο το 24ωρο.

Μοιραζόμενα οχήματα

Παράλληλα, μέρος του υπάρχοντος δικτύου εποχιακής ενοικίασης οχημάτων θα μετατραπεί σε ένα ευέλικτο δίκτυο μοιραζόμενων οχημάτων που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο.

Για κάθε διαδρομή θα μπορεί να γίνει κράτηση, απλά και γρήγορα, ανά πάσα στιγμή, μέσω του app κινητικότητας. Έτσι, οι κάτοικοι και οι τουρίστες θα έχουν κινητικότητα όποτε και όπου θέλουν, με 100% ηλεκτρικά και συνδεδεμένα οχήματα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αυτός θα συναντηθεί στις 15:00 με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της VW AG, Dr. Herbert Diess, στη συνέχεια θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από τη γερμανική εταιρεία στις τοπικές αρχές και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση για τη… μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας.

Το project τρέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ στη σημερινή εκδήλωση θα παραστούν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Dr. Ernst Reichel.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στο πλαίσιο των εορτασμών της ημέρας περιβάλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την επιδότηση σε πρώτη φάση με 100 εκατομμύρια ευρώ και για 18 μήνες της αγοράς αυτοκινήτων νέου τύπου, προκειμένου να καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο, επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και ελαφρών φορτηγών, όπως επίσης και κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v