Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή στην κανονικότητα και οι «νάρκες»

Οι λεπτές ισορροπίες που καλείται να τηρήσει το Μαξίμου, με φόντο την πανδημία και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι κίνδυνοι από τον εφησυχασμό του πληθυσμού. Ο νόμος και η τάξη και η θετική ατζέντα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα και οι «νάρκες»

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με την άρση των περιορισμών και την αποδέσμευση διαφόρων μορφών ελευθεριών στους πολίτες, προσαρμόζει αναλόγως και την κυβερνητική πολιτική.

Οι ισορροπίες πάντως, όπως γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι λεπτές, κάθε κίνηση χρειάζεται την κατάλληλη προετοιμασία και τελικά το βλέμμα του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι στραμμένο σε δύο μέτωπα: Από τη μία, στην πανδημία, η οποία -όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες- ακόμα δεν έχει τελειώσει και από την άλλη, στην επιστροφή στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, έστω με τις όποιες προσαρμογές, ελέω των ιδιαίτερων συνθηκών. Ο δρόμος -και το ξέρουν στην κυβέρνηση- δεν είναι εύκολος, οι «νάρκες» αρκετές και οποιαδήποτε αβλεψία ενδεχομένως μπορεί να κοστίσει.

Ειδικά στο θέμα του ιού, πέραν των αντικειμενικά απρόβλεπτων παραγόντων όπως οι μεταλλάξεις, προβληματίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο ο εφησυχασμός του πληθυσμού.

Το καθολικό άνοιγμα, σε συνδυασμό με τον καλοκαιρινό πλέον καιρό, εκτιμάται ότι οδηγεί αναπόφευκτα σε μια χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας που επιμένει να συνιστά το υπουργείο Υγείας. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ενώ μεγάλος είναι ο φόβος μήπως αυτός ο εφησυχασμός αποτρέψει πολλούς να εμβολιαστούν.

Και μπορεί η πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως διαφάνηκε και στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, να τάσσεται υπέρ του εμβολίου, όμως, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία επιβάλλεται να εμβολιαστούν πολλοί ακόμη. Είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσουν στην κυβέρνηση, επιχειρώντας να πείσουν όσους ακόμα δεν έχουν προγραμματίσει και να μεταπείσουν τους καχύποπτους προκειμένου να προχωρήσουν στο «βήμα προς την ελευθερία», όπως χαρακτηριστικά λένε στο Μαξίμου. Και το ισχυρό τείχος της ανοσίας είναι μια βασική προϋπόθεση γι’ αυτό.

Αίσθημα ασφάλειας

Αλλά και όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα, η εφαρμογή του δεν γίνεται ανεμπόδιστα. Ενδεικτική η περίπτωση του νόμου και της τάξης, που ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα της προεκλογικής ατζέντας της κυβερνώσας παράταξης. Τα κρούσματα βίας και εγκληματικότητας όμως του τελευταίου διαστήματος έχει αποδομήσει σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο αφήγημα, με τον προβληματισμό να είναι έντονος. Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να διαχωρίσει το θέμα του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα, διαβεβαιώνει ότι η μάχη της Ελληνικής Αστυνομίας με αυτό είναι διαρκής και προχωρά σε συγκρίσεις με το παρελθόν, για να καταδείξει πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο όσο παρουσιάζεται.

Όπως αναφέρουν, για παράδειγμα, πηγές της κυβέρνησης, στο πρώτο 5μηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2020 στην Αθήνα είχαμε στις ληστείες μείωση 35%, στις κλοπές μείωση 21% και στις κλοπές οχημάτων μείωση 10%. Πάντως, δεδομένου ότι «η μάχη αυτή είναι καθημερινή», αναγνωρίζουν πως «όλα τα στοιχεία και το αίσθημα ασφάλειας μπορούν και πρέπει συνεχώς να βελτιώνονται».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη θετική ατζέντα και στην εκπομπή του αισιόδοξου μηνύματος ότι τα πιο δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αστυπάλαια, το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου, το οποίο, σε σύμπραξη με τη VW επιχειρείται να γίνει το πρότυπο μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη.

Ικανοποίηση εξάλλου επικρατεί και για τα ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης (Pulse), σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 14 μονάδες διαφορά, ενώ μεγάλη είναι και η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε δημοφιλία.

«Είναι μία ακόμα επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία εν μέσω των αλλεπάλληλων κρίσεων, κατάφερε να αντεπεξέλθει. Και αυτό, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που δείχνει καθηλωμένη, χωρίς πειστικό αφήγημα», σχολιάζει σχετικά συνομιλητής του πρωθυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v