Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης πυκνώνει τις παρουσιάσεις έργων

Τι σηματοδοτεί το μπαράζ ανακοινώσεων, εξαγγελιών και εγκαινίων από τον πρωθυπουργό. Η αλλαγή σελίδας, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τα εργασιακά και το τουριστικό… φρένο από την Αγγλία.

Γιατί ο Μητσοτάκης πυκνώνει τις παρουσιάσεις έργων

Σε μπαράζ ανακοινώσεων, εξαγγελιών και εγκαινίων σε έργα υποδομών -και όχι μόνο- επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάποιοι το ερμηνεύουν ως προεκλογικές κινήσεις, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας κάθε τέτοιο σενάριο, δίνει μια τελείως διαφορετική εξήγηση. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από ένα και πλέον χρόνο στασιμότητας λόγω της πανδημίας, όπου το βάρος είχε πέσει σε άλλα μείζονα σχετικά ζητήματα, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει σελίδα στη χώρα, να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας και παράλληλα να τρέξει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Με όχημα σε μεγάλο βαθμό τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός θεωρεί ευκαιρία τη δυνατότητα που δίνεται για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη συνολική ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, όπως ανέφερε και ο ίδιος, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

«Γι’ αυτό αποδίδουμε, συνολικά ως κυβέρνηση, μεγάλη σημασία στα μεγάλα έργα αναπλάσεων στη χώρα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος -υπενθυμίζεται- το προηγούμενο διάστημα εγκαινίασε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τον σχεδιασμό του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, τη συνεργασία με τη VW στην Αστυπάλαια, το πρώτο πράσινο, ενεργειακό νησί της Μεσογείου, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τη Χάλκη και τη Citroen. Παράλληλα, έμφαση δίνει στις παρεμβάσεις στο Τατόι και στο ΟΑΚΑ , όπου σε 1.000 στρέμματα θα επενδυθούν περί τα 40.000.000 ευρώ, εντασσόμενα ως έργο παρέμβασης στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», όπως έχει πει κατά την παρουσίασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα οδηγήσει τη χώρα μας όχι μόνο στη μετά-Covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα» και με αυτή τη μεγάλη εικόνα για την επόμενη μέρα θα θελήσει να πάει στις επόμενες εθνικές κάλπες, όποτε και αν στηθούν αυτές. «Οι πολίτες θα μας κρίνουν από τα πράξεις μας και από τον βαθμό υλοποίησης των προεκλογικών μας δεσμεύσεων», αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει συστήσει στο επιτελείο του να αποφεύγουν, στο μέτρο του δυνατού, τη στείρα και χωρίς ουσία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν θα απαντούν στις προκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δικαιώματα εργαζομένων

Αναπόφευκτη πάντως θα είναι η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που έρχεται στη Βουλή. Θα είναι ένα crash test ιδεολογικού περιεχομένου, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο να το χαρακτηρίζει «φιλεργατικό», καθώς «περιέχει πάρα πολλές ρυθμίσεις που διευρύνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, κατοχυρώνουν νέα δικαιώματα που έχουν προκύψει μέσα από τις αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες και τα οποία έως τώρα ήταν στο κενό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιώδης προστασία της εργασίας στη χώρα μας».

Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά βλέμματα είναι στραμμένα στον τουρισμό, στη θετική πορεία του οποίου έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση. Σχολιάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου την απόφαση της Αγγλίας να μην επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα στις περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σημειώνει, μέσω πηγών: «Η Αγγλία αποφάσισε ουσιαστικά να αποκλειστεί από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Η μόνη χώρα της Ε.Ε. που ήταν "πράσινη" για τη Βρετανία στην προηγούμενη απόφασή της ήταν η Πορτογαλία και τώρα έγινε κι αυτή "πορτοκαλί". 

Η απόφαση αυτή δεν είναι ευχάριστη για καμία χώρα που υποδέχεται Άγγλους τουρίστες, κυρίως όμως είναι δυσάρεστη για τους ίδιους τους Βρετανούς, που αποτελούν έναν από τους πιο αγαπητούς λαούς που βιώνουν την ελληνική φιλοξενία». Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «ενώνει τις ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Τη στιγμή που μέσω της συνεργασίας και της συνεννόησης έχουν γίνει πράξη τέτοιες λύσεις για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στην Ευρώπη, η Αγγλία δεν μπορεί και δεν πρέπει να εθελοτυφλεί, να αγνοεί αυτό το πνεύμα και αυτά τα δεδομένα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v