Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί άνοιξε η κυβέρνηση τη συζήτηση για «διευκολύνσεις» εμβολιασμένων

Η πρόσκληση και το δέλεαρ για όσους ακόμα το… σκέπτονται. Ο ρόλος των νέων και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για μουσική και ωράριο.

Γιατί άνοιξε η κυβέρνηση τη συζήτηση για «διευκολύνσεις» εμβολιασμένων

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τρεις φορές, μέσα σε λίγες ώρες χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις-προνόμια των εμβολιασμένων, που εξετάζεται σοβαρά να ισχύσουν από το επόμενο διάστημα.

Αρχικά, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου («θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα», είπε), στη συνέχεια από το βήμα της Βουλής («ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει για παράδειγμα σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένος συμπολίτες μας», σημείωσε) και το απόγευμα, παρεμβαίνοντας στο ψηφιακό συνέδριο «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security»: «Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους... Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητές μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα», τόνισε.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση -και όχι μόνο ο πρωθυπουργός- τα τελευταία 24ωρα έχουν ανεβάσει στην κορυφή της ρητορικής τους το συγκεκριμένο ζήτημα, αν και όχι πάντα με σαφήνεια και συντονισμένα. Για παράδειγμα, μόλις προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για θέσπιση προνομίων για τους εμβολιασμένους τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες, χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το προσδιόρισε στο φθινόπωρο, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός «πολύ σύντομα», από τη στιγμή που όλοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα εμβόλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά, όπως σημείωσε, «το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία παρά να επιβάλλεται σε αυτήν» και απηύθυνε νέο κάλεσμα στους πολίτες σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα. Ωστόσο, επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι τελικά θα ανταποκριθούν σε αυτό το νεύμα του, Μέγαρο Μαξίμου και κορυφαίοι υπουργοί ρίχνουν συστηματικά στο τραπέζι τα οφέλη που θα έχουν οι εμβολιασμένοι, ιδίως από τη στιγμή που ο καιρός θα ψυχράνει και θα χρειαστεί η χρήση των εσωτερικών χώρων. Έτσι, αφήνεται να εννοηθεί πως όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα έχουν -άγνωστο πώς- το δικαίωμα να καθίσουν στο εσωτερικό των καταστημάτων της εστίασης, ίσως σε θέατρα και κινηματογράφους, ακόμα και σε γήπεδα.

Θετική ανταπόκριση

Με αυτές τις διαρροές υπάρχει η προσδοκία να  σπεύσουν να εμβολιαστούν και αυτοί που ακόμα το σκέπτονται, ενώ κομβική θεωρείται η ενδεχόμενη θετική ανταπόκριση των νέων ανθρώπων, οι οποίοι «μπορούν να κάνουν τη διαφορά» και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας. Παράλληλα, το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει να αφουγκραστεί τις αντιδράσεις της κοινωνίας και να βολιδοσκοπήσει τον τρόπο με τον οποίο υποδέχονται οι πολίτες αυτή την εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα να καταστεί πιο ομαλή και η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Πρώτοι, όπως όλα δείχνουν κατόπιν και της χθεσινής τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση αναμένει εντός των επόμενων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξει στις σχετικές αποφάσεις. Ήδη πάντως ακούγονται οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι δάσκαλοι και καθηγητές καθώς και οι άνδρες και οι γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας.  

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει βαρύτητα και στην τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας (και πρώην προέδρου του ΣτΕ) Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ότι «το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για να συζητήσει για τα επόμενα βήματα… ελευθερίας του πληθυσμού. Η κυβερνητική πρόταση, την οποία θα συζητήσουν οι ειδικοί, αφορά τη χρήση μουσικής στην εστίαση, την καθυστέρηση κατά μία ώρα της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας (από τις 12:30 στη 1:30 π.μ.), καθώς και την αύξηση των παρισταμένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v