Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Άμυνα τέλος, περνά σε επίθεση εφ' όλης της ύλης

Η κίνηση του προέδρου της Βουλής να… κλείσει τα μικρόφωνα στον Τσίπρα, το χρέος 343 εκατ. της ΝΔ και το εργασιακό «αγρίεψαν» την αντιπολίτευση. Κατάργηση του νόμου και νέο εργασιακό, η πρόταση που παρουσιάζεται την επόμενη εβδομάδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Άμυνα τέλος, περνά σε επίθεση εφ όλης της ύλης

Στη φράση του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με συμβασιούχους και εργαζόμενους σε επισφαλείς συνθήκες, «τέρμα η άμυνα, περνάμε στην αντεπίθεση», συμπυκνώνεται η εφεξής τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εννοώντας ότι κι αυτή ακόμα η συναίνεση που έδειξε λόγω πανδημίας «ερμηνεύθηκε ως αδυναμία και αποχαιρετισμό στα ‘όπλα’ αδικώντας τη συνολική προσπάθεια».

Η κίνηση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαγορεύσει στον κ. Τσίπρα να παρέμβει στην Ολομέλεια την Παρασκευή και, κυρίως, να του κλείσει τα μικρόφωνα, λειτούργησε ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ενώ εξέπληξε όλα τα κόμματα, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν στελέχη τους, ουδέποτε συμπεριφέρθηκε έτσι πρόεδρος της Βουλής στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε τον κατηγόρησε για… «πολιτικό ακτιβισμό» επειδή επέμενε να μιλήσει.

«Ο Τσίπρας θα έκανε πολιτικό ακτιβισμό αν άρχιζε να μιλάει μόνος του ή αν άνοιγε πανό, όπως έχει γίνει στο παρελθόν από βουλευτές άλλων κομμάτων. Από πότε θεωρείται ‘ακτιβισμός’ η διεκδίκηση του δικαιώματος να μιλήσει; Αυτό το δικαίωμα το έχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγού, πόσο μάλλον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός και τέταρτος πολιτειακός παράγοντας», αναφέρουν οι συνεργάτες του.

Στο ερώτημα «γιατί ο κ. Τασούλας προέβη σ' αυτή την κίνηση;», η απάντηση είναι: «διότι πιθανότατα του το ζήτησε ο πρωθυπουργός, λόγω του θέματος που ήθελε να αναπτύξει ο κ. Τσίπρας».

Το θέμα, εν προκειμένω, ήταν το υπέρογκο τραπεζικό χρέος της ΝΔ, ύψους 343 εκατ. ευρώ και η μη αποπληρωμή του. Τη σχετική ερώτηση την είχε καταθέσει δια της κοινοβουλευτικής οδού, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν προσήλθε να την απαντήσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Γι' αυτό ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μιλήσει, προκειμένου να καυτηριάσει την πρωθυπουργική επιλογή και να αναγγείλει την πρόταση νόμου που θα κατέθετε το κόμμα του σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων και τα χρέη τους σε τράπεζες και προμηθευτές.

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του δεν ήθελαν να ακουστεί καν το θέμα και γι' αυτό έφτασαν στην πρωτοφανή ενέργεια του κ. Τασούλα. Να μην ακουστεί δηλαδή ότι με το σημερινό νομικό πλαίσιο, η ΝΔ θα ξεχρεώσει τις τράπεζες... σε 170 χρόνια, ενώ, την ίδια στιγμή, ο νέος πτωχευτικός νόμος ανοίγει τον δρόμο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», σημειώνουν κομματικές πηγές.

Έτσι κι αλλιώς, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκε και, όπως εκτιμάται, πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα την αγνοήσει, όσο κι αν καθυστερήσει τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Μάχη για το εργασιακό και μετά την ψήφισή του

Για τις επόμενες ημέρες «τα σφυριά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης θα χτυπούν στον ρυθμό της αντίδρασης στο εργασιακό νομοσχέδιο, που εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια, με σκοπό να ψηφιστεί την Τετάρτη.

«Με την αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης, οι εργασιακές σχέσεις θα μετατραπούν σε κόλαση, ιδιαίτερα για τους νέους, απομακρύνοντας κι άλλο τη χώρα από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ», είπε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους το Σάββατο.

Επιχειρώντας μάλιστα ευθέως σύγκριση με τη δική του κυβέρνηση, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν και ήταν μια περίοδος μνημονιακή, καταφέραμε να γίνει πολύ καλή προσπάθεια, από την ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που επέβαλε πρόστιμα ακόμη και σε τράπεζες, με αποτέλεσμα να δηλωθούν συνολικά 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας».

Υπενθύμισε, δε, ότι μειώθηκε η ανεργία 10 μονάδες στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και, με το τέλος των μνημονίων, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και επανήλθαν οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.

Όπως επισημαίνουν διαρκώς από την Κουμουνδούρου άλλωστε, η μάχη εναντίον του «νόμου Χατζηδάκη-Μητσοτάκη» μετά την ψήφισή του θα είναι διαρκής, ενώ θα δοθεί «στους δρόμους και στα δικαστήρια».

Την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση του κόμματός του για το εργασιακό, στη λογική «αυτό που ψηφίσθηκε, ξεχάστε το, μία νέα προοδευτική κυβέρνηση θα το ακυρώσει και θα εφαρμόσει το εργασιακό που σας παρουσιάζω».

Εννοείται ότι στον πυρήνα της πρότασης θα βρίσκεται η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η τήρηση του 8ωρου και των αμειβόμενων υπερωριών (σ.σ. όχι σε ρεπό), η επιστροφή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στο υπουργείο Εργασίας (γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή τώρα), η κατάργηση της αναγκαστικής άδειας (άνευ αποδοχών και κρατήσεων) και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που καταργούνται.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μετέχουν, πλέον, δια ζώσης οι 86 βουλευτές του στις συνεδριάσεις και ψηφοφορίες της Βουλής, σπάζοντας μονομερώς το… κοινοβουλευτικό lockdown, έφερε αποτελέσματα: όπως ανακοινώθηκε από το Προεδρείο της Βουλής, όλοι οι βουλευτές πλέον θα μπορούν να μετέχουν κανονικά, πλην εκείνων που ασθενούν ή βρίσκονται σε καραντίνα -κάτι, δηλαδή, που είναι προφανές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v