Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της κυβέρνησης στη μάχη για τα εργασιακά

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε κάθε άρθρο χωριστά. Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και ταύτισή του με το ΚΚΕ. Τα επιχειρήματα για 8ωρο, διευθέτηση χρόνου εργασίας και υπερωρίες.

Η στρατηγική της κυβέρνησης στη μάχη για τα εργασιακά

Επιθετικά έχει αποφασιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου να κινηθούν το κόμμα και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, στη μάχη για τα εργασιακό νομοσχέδιο.

Αυτό εισάγεται σήμερα, Δευτέρα, στην ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Τετάρτη και η κυβερνώσα παράταξη προτίθεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για κάθε άρθρο χωριστά, προκειμένου -όπως χαρακτηριστικά λένε- να διαπιστωθεί αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν συγκεκριμένες διατάξεις, που σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ανάμεσά τους, η ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας, η αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, τα μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, καθώς και αυτά για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, η θέσπιση δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία και ανάληψη του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κλπ.) από τον εργοδότη, η άδεια πατρότητας κα οι πληρωμένες από τον ΟΑΕΔ γονικές άδειες και για τους δύο γονείς.

«Προβλέπω ότι στο τέλος θα φύγετε από την ονομαστική ψηφοφορία για να μην αναγκαστείτε να ψηφίσετε τα 5/6 του νομοσχεδίου και φανεί ότι τελικά δεν ίσχυαν όσα λέγατε για ‘’γαλέρες και οδοστρωτήρες’’», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πλέον, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «δεν έχουμε σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά σύγκρουση του χθες με το αύριο», με τη Νέα Δημοκρατία, ως απάντηση στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ενιαίου αντικυβερνητικού μετώπου, να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, «στο χθες, μαζί με ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και μεγάλο κομμάτι των συνδικαλιστών που βλέπουν να χάνουν προνόμια».

Μαύρη εργασία

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για μια «σημαντική μεταρρυθμιστική κίνηση», για ένα πλαίσιο που ισχύει από τη δεκαετία του ’80. Με αυτήν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «επιχειρείται να μπει τάξη σε ένα που δεν τηρείται η νομοθεσία και ανθεί η μαύρη και η υποδηλωμένη εργασία».

Διαμηνύουν δε πως από το βήμα της Βουλής θα επιχειρηθεί να καταρριφθούν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το 8ωρο, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες. Συγκεκριμένα:

-Για το 8ωρο, λένε κυβερνητικές πηγές, «ήταν, είναι και θα παραμείνει κατοχυρωμένο! Και η όλη συζήτηση περί κατάργησής του είναι μια ανόητη συζήτηση. Αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο από την ειδική διάταξη που θα υπάρχει στο νομοσχέδιο και η οποία θα κατοχυρώνει όχι μόνο το 8ωρο, αλλά και το 40ωρο και το 5ήμερο την εβδομάδα»

-Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως σημειώνουν, «αυτή είναι νόμος του κράτους εδώ και 30 χρόνια, ενώ υπάρχει και αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο νόμος αυτός ίσχυε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ καταργεί το 8ωρο, ίσχυε και επί διακυβέρνησής του», τονίζουν.

-Σε σχέση με τις υπερωρίες, υποστηρίζουν ότι «όχι μόνο δεν καταργούνται με το νομοσχέδιο, αλλά ενισχύονται». Οι υπερωρίες και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, λένε στην κυβέρνηση, είναι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί που υπάρχουν σήμερα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η βάση και για τους δύο μηχανισμούς ήταν και παραμένει το 8ωρο. «Οι εργαζόμενοι ήταν και παραμένουν ελεύθεροι να διαλέξουν όποιον από τους δύο μηχανισμούς βολεύει τους ίδιους. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι η επιλογή του μηχανισμού της διευθέτησης θα μπορεί να γίνεται και με αίτημα του ίδιου του εργαζομένου», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v