Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι… παραπονούμενοι γαλάζιοι βουλευτές στο στόχαστρο Μητσοτάκη

Πώς ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ενισχύσει τη συσπείρωση εντός της Κ.Ο. της ΝΔ. Η γκρίνια για τους εξωκοινοβουλευτικούς και τις μεταγραφές. Τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι… παραπονούμενοι γαλάζιοι βουλευτές στο στόχαστρο Μητσοτάκη

Τρόπους προκειμένου να διατηρήσει συσπειρωμένη την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα και να μην επιτρέψει διαρροές από τυχόν δυσαρεστημένους, προβληματισμένους ή αναξιοποίητους βουλευτές, αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει δρομολογήσει την προσέγγιση μελών της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να επιλυθούν πιθανές διαφορές και… παρεξηγήσεις του παρελθόντος και να χαραχθούν ο επόμενες κινήσεις, ενόψει και των καυτών ζητημάτων που έρχονται στη Βουλή, όπως τα μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία.

Κομβικός δείχνει για μία ακόμη φορά ο ρόλος του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί τον άνθρωπο των «δύσκολων αποστολών» και έναν από τους συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Έτσι, πριν από λίγες μέρες γευμάτισε με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη (ο οποίος έκανε και τη σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος Μητσοτάκη παλαιότερα, που στη συνέχεια επέλεξε τη δική του αυτόνομη πορεία.

Μάλιστα, μία από τις εισηγήσεις που -κατά πληροφορίες- δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να αξιοποιήσει στον επόμενο ανασχηματισμό, όταν αυτός γίνει, κάποιους από αυτούς τους βουλευτές που έχουν τάσεις… διαφοροποίησης από την επίσημη γραμμή, απορροφώντας με αυτή την κίνηση τους όποιους εσωκομματικούς κραδασμούς και κινδύνους, ενόψει της συνέχειας.

Στο απόηχο και κάποιων παραπόνων που διέρρευσαν περί γκρίνιας ορισμένων επειδή το υπουργικό συμβούλιο στελεχώνουν αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί, αλλά και μεταγραφές από άλλα κόμματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως όλοι οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης θα μπορούσαν να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή είτε από θέση υπουργού ή υφυπουργού είτε από οποιαδήποτε άλλο πόστο και θέλει να διατηρεί τον… πάγκο ζεστό, έτοιμο να προσφέρει όποτε χρειαστεί.

Πολιτικό στίγμα

Πέραν τούτου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ζητήσει απ’ όλα τα στελέχη να επικοινωνηθεί με καθαρότητα και σαφήνεια το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τα στοιχήματα της μετά covid εποχής. Όπως σημείωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού του κόμματος, «και τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ήταν τόσο πυκνά σε αποτελέσματα που οι πολίτες τα θεωρούν περίπου δεδομένα και έτσι επιτεύγματα πρόσφατα μπορεί να φαντάζουν ήδη μακρινά και φυσικά οι προσδοκίες των πολιτών συνέχεια αυξάνονται. Έχουμε, λοιπόν, ένα σημαντικό χρέος να κεφαλαιοποιήσουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη θεμελιώνοντας το έργο της κυβέρνησης στη συνείδηση του πολίτη. Και σε αυτόν τον διαρκή αγώνα να αναμετρηθούμε, όχι μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον, ως προς τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από μας».

Με αιχμή δε το σχέδιο ανάκαμψης και τα χρήματα που θα αντληθούν από τις Βρυξέλλες για την αναστήλωση της χώρας μετά την πανδημία, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι είναι μοναδική ευκαιρία για αλλαγές που -όπως λένε- «θα βάλουν την καθημερινότητα του πολίτη σε νέα εποχή». Υπό το πρίσμα αυτό, μεγάλο μέρος των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προοριστούν στην μετάβαση στην τεχνολογία 5G και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, στην ανάπτυξη δικτύου μικροδορυφόρων, τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς στο Εθνικό Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων, τα υποθαλάσσια καλώδια στα ελληνικά νησιά, την εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια, το σχέδιο δράσης για την παροχή «πελατοκεντρικών» ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της Δημόσιας Διοίκησης, την ψηφιοποίηση των αρχείων του Κράτους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΚΕΠ.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία επικεντρώνεται, εξάλλου, σε ιδιαίτερες κατηγορίες πολιτών που -βάσει των δημοσκοπήσεων- υπάρχουν περιθώρια επίδειξης μεγαλύτερης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι νέοι και οι γυναίκες για τους οποίους προβλέπεται μια σειρά δράσεων, σε σχέση με την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάστασή τους, καθώς και τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v