Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλωματική… κινητικότητα Μητσοτάκη με φόντο την τουρκική συμπεριφορά

Οι επαφές με Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ανατολική Μεσόγειο. Η Διάσκεψη του Βερολίνου, η ενόχληση της Αθήνας για την απουσία της και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.  

Διπλωματική… κινητικότητα Μητσοτάκη με φόντο την τουρκική συμπεριφορά

Έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο, ιδίως σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιδεικνύει τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εν μέσω μιας σημαντικής εβδομάδας, δεδομένης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη, αλλά και της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, αύριο Τετάρτη, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας τις επιμέρους διακρατικές συμμαχίες και επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της χώρας, κατά βάση σε σχέση με τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Και αυτό, μολονότι για μία ακόμη φορά, η Καγκελαρία αποφάσισε να αφήσει εκτός την Ελλάδα από την Διάσκεψη για τη Λιβύη, προκαλώντας την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών. Αντίθετα, προσκεκλημένες χώρες σε αυτή είναι, μεταξύ άλλων, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι επαφές του κ. Μητσοτάκη. Χθες, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και η ανοιχτή γραμμή στην οποία βρίσκεται με τον διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρίγκιπα Mοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν.

Ο πρωθυπουργός, με φόντο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο από τον Οκτώβριο του 2019, θέλει να στείλει τα δικά του μηνύματα, ζητώντας να δοθεί τέλος στη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στη Λιβύη, θέση με την οποία ταυτίζονται τόσο η Αίγυπτος όσο και τα ΗΑΕ, οι ηγέτες των οποίων θα υπογραμμίσουν το σχετικό αίτημα και στο Βερολίνο.

«Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Φ. Αλ Σίσι ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις επικυριαρχίας ή -όπως είπατε- παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

«Στο υπόλοιπο εύρος των νερών»

Δέκα μήνες μάλιστα μετά τη συμφωνία της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός μίλησε για «τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε όλη την Αν. Μεσόγειο» και εξέφρασε την προσδοκία «ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν».

Η πεποίθηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι μεθοδικά και με σχέδιο, η χώρα μας χτίζει σημαντικές συμμαχίες και πραγματοποιεί κομβικές στρατηγικές συγκλίσεις με άλλες ισχυρές χώρες και ενώ η στάση της Άγκυρας είναι «σταθερά απρόβλεπτη».

Κατά την άφιξή του στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε την «πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη» της χώρας μας για την Τουρκία, την οποία θα επιχειρήσει να θέσει και ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά δεν τίθεται απέναντι στη θετική ατζέντα, η οποία όμως ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να αρθεί, εφόσον η Τουρκία αρχίσει και πάλι τις προκλήσεις. Και αυτό τη στιγμή που οι συζητήσεις για το Κυπριακό έχουν ξεκινήσει και πάλι, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζεται να επισκεφθεί το νησί σε ένα μήνα.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ιράκ, τόσο τη Βαγδάτη όσο και την  Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου η Ελλάδα έχει προξενείο εδώ και μια πενταετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v