Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβερνητική στροφή στη ΔΕΘ και η… δύσκολη Δευτέρα

Πραγματική οικονομία και καθημερινότητα του πολίτη στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου. Κρας τεστ με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και το άνοιγμα των σχολείων. Τα πολιτικά μηνύματα της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβερνητική στροφή στη ΔΕΘ και η… δύσκολη Δευτέρα

«Ο στόχος επετεύχθη», λένε στην Κυβέρνηση, αποτιμώντας την τριήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ. Μετά το δύσκολο προηγούμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός αναζητούσε την επανεκκίνηση της κυβέρνησής του και τη «φυγή προς τα εμπρός» και -όπως εκτιμά το επιτελείο του- με τις τοποθετήσεις του, έκλεισε διάφορα ανοικτά μέτωπα του παρελθόντος, όπως οι πυρκαγιές και οι αστοχίες του ανασχηματισμού και επαναπροσδιόρισε την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου, επαναφέροντας σε αυτόν την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη.

Ωστόσο, αυτή η καθημερινότητα σίγουρα θέλει πολύ ακόμα για να θεωρηθεί κανονική, καθώς η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί έναν απρόβλεπτο παράγοντα και από σήμερα η διαδικασία γίνεται σαφώς πιο πολύπλοκη, αφενός, με την εφαρμογή των νέων -σκληρών για τους ανεμβολίαστους- μέτρων και αφετέρου, με το άνοιγμα των σχολείων.

Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εξέπεμψε σαφές μήνυμα, τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο όσο και στη συνέντευξη Τύπου, ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει και δεν θα περιοριστεί η οικονομική δραστηριότητα, όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις, με την κοινωνία να μπαίνει σε μια νέα δοκιμασία, με νέες ιδιαιτερότητες και προκλήσεις.

Το φθινόπωρο αναμένεται πως θα είναι διαφορετικό απ’ όλα τα υπόλοιπα, με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα να υποχρεούνται να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη (10 ευρώ το test), ενώ δύο rapid test θα οφείλουν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές που επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο. Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι θα έχουν περιορισμούς και απαγορεύσεις εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, καθώς και στις μετακινήσεις. Όλα αυτά μένει να φανεί πώς θα τα υποδεχθεί η κοινωνία και αν ένας ακόμα «πονοκέφαλος» θα έρθει να προστεθεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

Χωρίς εμβολιασμό

Αλλά και στα σχολεία, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανότητες ραγδαίας μετάδοσης του κορωνοϊού, με το 20% των εκπαιδευτικών και τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών να παραμένει χωρίς εμβολιασμό.

Μετά την ανακοίνωση της νέας δέσμης μέτρων από τον πρωθυπουργό το βράδυ του Σαββάτου, το βάρος ρίχνεται πλέον στην επικοινωνία τους στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί θα αρχίσουν να εξειδικεύουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και συντονισμένα αυτές θα αρχίσουν να εκπέμπονται δια των ΜΜΕ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία», επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν εξαντλείται σ' αυτή την τετραετία, καθώς είναι πλάνο 10ετίας, ενώ έκανε γνωστό ότι αν δεν πετύχει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική, θα προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ μάς χωρίζει αξιακό και πολιτισμικό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διχασμένη η κοινωνία. Αν κάποιοι φαντάζονται ότι το 2021 είναι το 2011 και έρχεται κύμα νεοαγανακτισμένων, είναι βαθιά νυχτωμένος», σημείωσε.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια από την έναρξη της θητείας της προηγείται με διψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διευκρίνισε δε πως «αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε».

Στο πλαίσιο της διαρκούς επαφής του με την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σήμερα στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Φάρσαλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v