Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς τα δημοσκοπικά ευρήματα χαράζουν την κυβερνητική στρατηγική

Η σύγκριση Μητσοτάκη – Τσίπρα και οι επιλογές των νέων. Αυξάνονται οι επισκέψεις και περιοδείες του πρωθυπουργού, εντός και εκτός Αττικής. Καινούριες πρωτοβουλίες για τις νεαρές ηλικίες, έμφαση στην απασχόληση.

Πώς τα δημοσκοπικά ευρήματα χαράζουν την κυβερνητική στρατηγική

Δύο παράμετροι που αποτυπώνονται σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από το Μέγαρο Μαξίμου, όσον αφορά την χάραξη της περαιτέρω στρατηγικής του. Από τη μία, η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στη δημοφιλία και από την άλλη, η -σε μεγάλο βαθμό- έλλειψη εμπιστοσύνης των νέων προς την Κυβέρνηση, αξιολογούνται διαρκώς από το πρωθυπουργικό επιτελείο και καθορίζουν τις επόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τη νεολαία, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισής της, όπως επίσης συμπτωματικές δεν είναι οι κυβερνητικές δράσεις του τελευταίου διαστήματος, με… μπροστάρη τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, πραγματοποίησε στοχευμένες επισκέψεις στη Θεσσαλία, την Κορινθία και χθες, στη δυτική Αττική. Εκτός των άλλων, πρόκειται για τρεις περιοχές που στις εκλογές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το συνολικό αποτέλεσμα στην επικράτεια και η προσωπική παρουσία του κ. Μητσοτάκη εκτιμάται από το επιτελείο του ότι θα προσδώσει επιπλέον πόντους στη Νέα Δημοκρατία. Το ίδιο θα συμβεί και από εδώ και πέρα, με τα επισκέψεις και περιοδείες του πρωθυπουργού, εντός και εκτός Αττικής, να συνεχίζονται σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Όπως σημειώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, τα πρόσωπα των πολιτικών αρχηγών αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα για την τελική επιλογή των ψηφοφόρων «και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρατεί ξεκάθαρα του Αλέξη Τσίπρα στην μεταξύ τους σύγκριση». Και ο ίδιος άλλωστε ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε αποτυπώσει το συγκεκριμένο επιχείρημα, επισημαίνοντας πως «στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα».

Ενεργό ρόλο

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνει και νέες δράσεις υπέρ της νεολαίας, πέραν του σχετικού εθνικού σχεδίου δράσης που ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη και ο πρωθυπουργός θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία. «Καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν οι νέοι αισθάνονται ότι οι ευκαιρίες είναι για τους λίγους. Πλέον το ισοζύγιο των ευκαιριών μεταφέρεται μπροστά. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς», είπε κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, απευθυνόμενος στα νέα παιδιά που κάθονταν στις δύο πρώτες σειρές της αίθουσας.

Από τα κομβικά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής θα συνεχίσει να είναι η απασχόληση, με το Μέγαρο Μαξίμου να αισιοδοξεί για την ενίσχυσή της, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της ανεργίας. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μαζί με τον υψηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έχουμε πλέον και ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας.

Το σημαντικότερο -συνεχίζουν- είναι ότι ο αριθμός των ανέργων είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 χρόνων και αντίστοιχα ο αριθμός των απασχολούμενων ο υψηλότερος από το ξεκίνημα της κρίσης δημοσίου χρέους. Με δεδομένο δε ότι η πολιτική των φοροελαφρύνσεων θα συνεχιστεί, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, θα προσελκυστούν νέες επενδύσεις, θα δημιουργηθούν νέες δουλειές και νέα εισοδήματα που θα αυξήσουν το Α.Ε.Π. και τα δημόσια έσοδα και θα μειώσουν το δημόσιο χρέος.

Όπως λένε στην Κυβέρνηση, «αυτή είναι η διαφορά από την πολιτική της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης που οδηγεί σε καχεκτική ανάπτυξη, στασιμότητα εισοδήματος και αναδιανομή μιζέριας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v