Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 4 σημαντικά ραντεβού Μητσοτάκη σε Νέα Υόρκη και Παρίσι

Οι στόχοι του διπλού ταξιδιού του πρωθυπουργού την προσεχή εβδομάδα. Η πρόσκληση για νέες επενδύσεις και η γεωστρατηγική ενίσχυση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η ψήφος των ομογενών, η συμφωνία AUKUS και τα… εξοπλιστικά.

Τα 4 σημαντικά ραντεβού Μητσοτάκη σε Νέα Υόρκη και Παρίσι

Με γεμάτη την ατζέντα σε συναντήσεις και θεματολογία θα πραγματοποιήσει την επόμενη διπλή διεθνή αποστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ζητούμενο την «εξωστρεφή Ελλάδα», με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της και στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός την προσεχή εβδομάδα θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ επιστρέφοντας, θα μεταβεί στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Στόχος του είναι η ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας σε περιφερειακό -και όχι μόνο- επίπεδο και οι πρωτοβουλίες για τα νέα στοιχήματα και τις προκλήσεις της εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου εντάσσει τη Σύνοδο των μεσογειακών χωρών (EUMED-9) στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή, για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκπέμπεται η ικανοποίηση για την παρουσία στην Αθήνα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και των βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Οι επαφές στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη την προσεχή Τετάρτη και θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα οργανώσει ο κ. Μισέλ. Λόγω των αυστηρών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, φέτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός συναντήσεων και μελών αντιπροσωπειών του Οργανισμού, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μερικές σημαντικές επαφές:

- Με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση. Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020 και ακολούθησαν η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα (Data Center), με αφορμή το πρόγραμμα στρατηγικής συνεργασίας «#GrforGrowth» και η χορηγία της εταιρείας για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του παγκόσμιου Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Microsoft «AI for Good». Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στον κ. Σμιθ τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν και σε άλλους τομείς με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυξημένες επενδύσεις και ενίσχυση της συνεργασίας με τη Microsoft στην Ελλάδα.

-Με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, στον οποίο ο πρωθυπουργός θα εκφράσει εκ νέου τη στήριξή του για τη «νέα Λιβύη» και την Κυβέρνησή της, με φόντο τις εκλογές στη χώρα στο τέλος του έτους. Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι η γεωστρατηγική ενίσχυση της Ελλάδος περνά και από τη Λιβύη, που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την οποία είχε υπογράψει και το πολυσυζητημένο μνημόνιο συνεργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την ετοιμότητα της Ελλάδας να σταθεί αρωγός τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, στην προσπάθεια να οδηγηθεί η βορειοαφρικανική χώρα σε πολιτική ομαλότητα.

-Με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας, με το βλέμμα στραμμένο αναπόφευκτα και στην επικείμενη ψήφο των Ελλήνων της διασποράς κατά τις επόμενες εκλογές. «Μετά από 40 χρόνια ατέρμονων συζητήσεων αυτή η κυβέρνηση πέτυχε οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός στους Έλληνες της Αμερικής τον Ιανουάριο του 2020, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό πρώτο βήμα για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ομογένεια και την μητέρα πατρίδα». Θα επιμείνει και τώρα στην ανάγκη ανοικτών δεσμών των ομογενών με τη μητρόπολη και θα επισημάνει τη μείωση της γραφειοκρατίας στα προξενεία και τη στήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Το τετ α τετ με τον Εμ. Μακρόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, ενώ θα επισκεφθεί και το Ground Zero.

Όσον αφορά την επίσκεψή του Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μέρες μετά την παρουσία του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, τα θερμά λόγια που ανταλλάχθηκαν και την ξενάγησή του στην Ακρόπολη από τον πρωθυπουργό, συνοδεία των συζύγων τους.

Η συνάντηση θα γίνει στον απόηχο της συμφωνίας Αυστραλίας, ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας (AUKUS) απέναντι στην Κίνα και την έντονη αντίδραση του Παρισιού, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για την απόκτηση έξι επιπλέον Rafale από τη Γαλλία, αλλά και η εκκρεμότητα της αγοράς από τη χώρα μας νέων φρεγατών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσει τον κ. Μακρόν και μία ακόμη φορά πρόσφατα, σε γεύμα που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στη Μασσαλία, στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v