Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Μηταράκη με πρέσβεις χωρών ΕΕ και Σένγκεν

Ζήτησε η Ευρώπη να κινηθεί συντονισμένα και αποφασιστικά με υποστήριξη προς τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν και τις χώρες διέλευσης, όπως η Τουρκία, «ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από μία ενδεχόμενη μαζική έξοδο Αφγανών».

Συνάντηση Μηταράκη με πρέσβεις χωρών ΕΕ και Σένγκεν

Συνάντηση με τους πρέσβεις στην Ελλάδα των 26 κρατών- μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία) είχε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με πρωτοβουλία του Σλοβένου πρέσβη στην Αθήνα, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις δράσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν» και προσέθεσε ότι «η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει πύλη εισόδου για ροές παράνομων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη και θα συνεχίσει την πολιτική αποφασιστικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Επίσης, ζήτησε η Ευρώπη να κινηθεί συντονισμένα και αποφασιστικά, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη προς τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν και τις χώρες διέλευσης, όπως η Τουρκία, «ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από μία ενδεχόμενη μαζική έξοδο Αφγανών από τη χώρα τους».

Τέλος, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης & Ασύλου, με τον κ. Μηταράκη να επαναλαμβάνει τις βασικές θέσεις της χώρας υπέρ ενός νέου δίκαιου και ανθεκτικού κοινού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου που θα εξισορροπεί τις υποχρεώσεις των κρατών- μελών πρώτης γραμμής με την απαραίτητη αλληλεγγύη εκ μέρους όλων.

Οι θέσεις αυτές προωθούνται από κοινού στο πλαίσιο της ομάδας των πέντε μεσογειακών κρατών-μελών πρώτης γραμμής, οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης των οποίων πρόκειται να συναντηθούν για δεύτερη φορά, μετά την Αθήνα, στην Ισπανία στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v