Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Στροφή στο εσωτερικό μέτωπο με οικονομία - ανατιμήσεις

Τι κρατάει από τις διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κομβική η προσπάθεια διατήρησης του αναπτυξιακού ρυθμού. Ο «πονοκέφαλος» των ανατιμήσεων και η μάχη για τη ΔΕΗ.

Κυβέρνηση: Στροφή στο εσωτερικό μέτωπο με οικονομία - ανατιμήσεις

Τα αποτελέσματα της διπλής αποστολής του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ταξίδι στις ΗΠΑ και στο Παρίσι (αύριο) αποτιμούν στην Κυβέρνηση, που εμφανίζονται -τουλάχιστον μέχρι τώρα- ικανοποιημένοι από την επίτευξη των στόχων οι οποίοι είχαν τεθεί.

Η Ελλάδα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, παραπέμποντας στην αντίστοιχη τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε εκδήλωση με μέλη της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, «είναι ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά,  στρατιωτικά, αλλά και ως προς την ήπια ισχύ και την ακτινοβολία της στο εξωτερικό», κάτι που αναμένουν να αποτυπωθεί και στο αυριανό τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν. 

Με τις επαφές, την παρουσία του και τις δημόσιες παρεμβάσεις του στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός «επιβεβαίωσε την αναβαθμισμένη γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας, έχοντας συνάψει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών». Παράλληλα, εκπέμπεται η εικόνα πως η φωνή της Ελλάδας «ακούγεται πλέον ηχηρά παντού, η αξιοπιστία μας προσελκύει επενδύσεις, ενώ και ως προς το “brand” Ελλάδα είμαστε ισχυρότεροι».

Πλέον, στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, πέραν της πανδημίας, επανατοποθετείται η οικονομία, δεδομένης και της πολλαπλής κρισιμότητας του επόμενου τριμήνου, έως και το τέλος του έτους. Αφενός για να φανεί εάν η υψηλή ανάπτυξη θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα και αφετέρου για να διαπιστωθεί το ύψος των αναμενόμενων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους από το οικονομικό επιτελείο. Και αυτό, υπό το βαρύ φορολογικό άγος για τους πολίτες μέχρι τις γιορτές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας αργότερα κ.λ.π.) και την πολιτική ένταση ειδικά για τη ΔΕΗ να βρίσκεται στα ύψη.

Ειδικά για τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα, εκτιμάται ότι το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό ότι θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών, πιθανότατα να μην επαρκέσει και να χρειαστεί να αυξηθεί το σχετικό κονδύλι.

Έως τις γιορτές

Όσο για το νέο κύμα ακρίβειας, σύμφωνα με τους αρμοδίους, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως ορατό σε πολλά προϊόντα, διότι υπήρχαν αποθέματα στις αποθήκες των καταστημάτων. Όμως από εδώ και πέρα, με τις νέες παραγγελίες και τη διάθεση των αγαθών στην αγορά, οι ανατιμήσεις θα είναι περισσότερο εμφανείς, προκαλώντας περαιτέρω «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν προαναγγείλει αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά, ελπίζουν ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί έως τις γιορτές, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επαναλαμβάνει πως «πρόκειται για ένα παγκόσμιο και όχι εγχώριο πρόβλημα πληθωρισμού» και να υπογραμμίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μέσω ελαφρύνσεων, προκειμένου να απορροφηθούν οι όποιες αυξήσεις.

Άγνωστος «x», την ίδια ώρα, παραμένει η Τουρκία η οποία κλιμακώνει εκ νέου τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των ξένων ηγετών, έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα και εξασφάλισε τη συμπαράσταση αρκετών ομολόγων του, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν νέο γύρο έντασης με την Τουρκία, η οποία ξέδωσε νέα Navtex για έρευνες σε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Καστελλορίζου.

Τα εθνικά θέματα πάντως ήταν μία από τις αιτίες για τις οποίες ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη διαφοροποίησή του σε σχέση με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκαλώντας νέες συζητήσεις. «Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οικονομικές και άλλες. Η πίεση αυτή θα έπρεπε μάλιστα να εντείνεται, όπως εντείνονται οι προκλήσεις. Ακόμα και βέτο σε Ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.  Και το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν το μοναδικό που προκάλεσε τις ενστάσεις του, αφού το ίδιο συνέβη και με την «μετατόπιση» της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο.  «Η Παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν… Με το να μετακινηθούμε σε θέσεις "Ποταμιού" δεν κατακτάμε το "πολιτικό Κέντρο"», σημείωσε, ταράζοντας τα λιμνάζοντα ύδατα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πάντως επιμένουν να μην ανησυχούν για εσωκομματικά ρήγματα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v