Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση-μήνυμα Τσίπρα «σε κυβέρνηση και φίλους της επενδυτές» για ΔΕΗ

«Έχουν γνώση οι φύλακες, ίσως μεγαλύτερη από όση μπορεί να έχετε και εσείς, κύριε Σταϊκούρα», είπε μιλώντας για «νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές». «Δεν απαντήθηκε» από τους αρμόδιους υπουργούς η κατηγορία για χρηματιστηριακό παιχνίδι με εσωτερική πληροφόρηση. Ποια… πρόταση μομφής;

ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση-μήνυμα Τσίπρα «σε κυβέρνηση και φίλους της επενδυτές» για ΔΕΗ

«Ένοχη σιωπή» της κυβέρνησης στα δύο μείζονα θέματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και «έκπληξη» που δεν κατατέθηκε πρόταση μομφής, «όπως πολύ θα ήθελαν στο Μαξίμου και έσπρωχναν τις τελευταίες ημέρες» να γίνει.

Αυτή την αποτίμηση κάνει η Κουμουνδούρου για τη χθεσινή, πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση για την ακρίβεια που είχε υποβάλει το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για το τελευταίο, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδέποτε αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, όπως είχε σημειώσει και το Euro2day.gr την Κυριακή.
Αντιθέτως, όπως λένε πηγές, η κυβέρνηση επιθυμούσε μία τέτοια κίνηση, ώστε, αφενός, η ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης να εκτονωθεί σε έναν τριήμερο κοινοβουλευτικό καβγά και, αφετέρου, να μην υπάρχει περιθώριο για πρόταση μομφής το επόμενο εξάμηνο (σ.σ. έτσι ορίζει το Σύνταγμα).

«Έτσι που τρέχει την υλοποίηση πολιτικών και δεσμεύσεων ο κ. Μητσοτάκης, ουδείς ξέρει τι άλλο ετοιμάζει το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς όλα δείχνουν ότι θα αναζητήσει εκλογικό ‘παράθυρο’ την άνοιξη», είναι το επιχείρημα.

Παρά ταύτα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκάλεσε τον κ. Τσίπρα χθες, από το βήμα της Βουλής, να προχωρήσει στην πρόταση μομφής και, όταν αυτό δεν συνέβη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τον κατηγόρησε για δειλία. «Ηθελαν να κάνουμε κάτι και επειδή δεν το κάναμε, μας είπαν δειλούς. Άβυσσος η ψυχή…», ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα αργά το βράδυ.

«Δεν θα υπαγορεύει ο κ. Οικονόμου στον Τσίπρα τι θα κάνει, είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης και όχι υποβολέας των δικών μας κινήσεων», απάντησε επισήμως ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τα δύο αναπάντητα ερωτήματα

Στην Κουμουνδούρου επικεντρώνουν στα δύο, μείζονος σημασίας όπως λένε, ερωτήματα που έθεσε τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος στις ομιλίες τους (Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Σωκράτης Φάμελος), αλλά «δεν τα απάντησε κανένας υπουργός που ήταν στη συζήτηση». Δηλαδή οι Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας.

Το πρώτο αφορά τα «επενδυτικά παιχνίδια» που παίζονται στο παρασκήνιο, με φόντο την ιδιωτικοποίηση της ΔEΗ. Ο κ. Τσίπρας μίλησε ευθέως για «φίλους, νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές» στους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει «με εξοργιστικά ερασιτεχνικό και ύποπτο τρόπο» να υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Σε κάποια στιγμή, δε, τόνισε με νόημα: «Θα είμαστε εδώ, θα σας παρακολουθούμε και θα σας περιμένουμε. Έχουν γνώση οι φύλακες, ίσως μεγαλύτερη από όση μπορεί να έχετε και εσείς, κύριε Σταϊκούρα», για να προειδοποιήσει σε υψηλούς τόνους ότι θα ζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες από μία νέα προοδευτική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, «τα μηνύματα εστάλησαν εκεί που έπρεπε», ενώ επισημαίνουν με έμφαση, «δεν μίλησε τυχαία ο Τσίπρας, ξέρει και ο ίδιος, ξέρουν και οι ενδιαφερόμενοι»…

Το δεύτερο ερώτημα αφορά το «χρηματιστηριακό παιχνίδι» που παίχτηκε με τη μετοχή της ΔEΗ. «Επί εννέα μέρες μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της ΔEΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, αντί να ανέβει η μετοχή της εταιρείας, όπως όλοι θα προεξοφλούσαν και με βάση τα κυβερνητικά πανηγύρια, αυτή βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα διεξαγάγει η ΔEΗ. Για να το πω κατανοητά σε όλους, την ώρα που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔEΗ, θεωρώντας ότι με την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, με το 1,3 δισεκατομμύριο που εισέρρευσε στα ταμεία, η λογική λέει ότι θα αυξηθεί η τιμή της στο μέλλον, κάποιοι άλλοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, με δεδομένο ότι για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γνώριζε μόνο η διοίκησή της («και φαντάζομαι και εσείς κ. Σκρέκα και ο κ. Μητσοτάκης, εκτός αν μας πείτε το αντίθετο εδώ») και η πολιτική ηγεσία με τους στενούς συνεργάτες, το ερώτημα είναι πώς συνέβη και απέκτησαν κάποιοι εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές. Αυτά είναι περίεργα πράγματα και φαντάζομαι θα προσπαθήσουν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις οι αρμόδιες αρχές.

Κατηγόρησε, επιπλέον, την κυβέρνηση για… «καζινο-καπιταλισμό», επικαλούμενος την ποιότητα των επενδυτών που επιλέγει. «Ήρθε να αναλάβει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ένα fund που διαχειρίζεται χρήματα ασφαλισμένων στην Αυστραλία. Ενα fund το οποίο πρόσφατα μάθαμε πως έχει περάσει από τη Μ. Βρετανία και άφησε πίσω του χρέη δύο δισεκατομμυρίων στη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης στην Αγγλία. Και αναρωτιέμαι: Ένα fund που διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ασφαλισμένων στην Αυστραλία, με αυτό το παρελθόν πίσω του, μπορεί να επενδύσει στον ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση πάνω από 6%, αλλά δεν μπορεί να επενδύσει, για παράδειγμα, ο ΕΦΚΑ, που διαχειρίζεται τα χρήματα των Ελλήνων ασφαλισμένων, ώστε και πόροι να αντληθούν και να μείνει ο δημόσιος έλεγχος στην κοινή ωφέλεια, να υπάρχει το συμφέρον στην κοινή ωφέλεια;», τόνισε.

Και μηνυτήρια αναφορά

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έξι δικηγόροι για την εκχώρηση των μετοχών της ΔEΗ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην οποία δεν θα μετέχει το Δημόσιο.

Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι υπάρχουν «αποχρώσες ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο». Παράλληλα καταγγέλλουν και την «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v