Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω ακρίβειας

«Μία στις τρεις οικογένειες δεν έχει να βγάλει τον μήνα», δήλωσε χθες ο Α. Τσίπρας. Νέες πρωτοβουλίες για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μετά την απόρριψη της σχετικής τροπολογίας από την κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω ακρίβειας

Πρόταση νόμου για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού ετοιμάζεται να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Το κείμενο το επεξεργάζεται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ως αρμόδια τομεάρχης Εργασίας, και το σκεπτικό το ανέλυσε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη (στον Άλφα): μία στις τρεις οικογένειες δεν έχει να βγάλει τον μήνα, η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και ένα από τα δύο βασικά «εργαλεία» ενίσχυσης των πολιτών είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για αύξηση στους μισθούς διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης, γιατί έδωσε εφέτος μόνο 50 λεπτά, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 6%; Γιατί εμμένει η κυβέρνηση σε αυτή τη λογική; Επειδή δεν θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες. Είναι μία κυβέρνηση εμμονική στο να εξυπηρετεί συμφέροντα και όχι το συμφέρον των πολλών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση του κόμματος, όπως παρουσιάστηκε τον Ιούνιο από τον κ. Τσίπρα σε ειδική εκδήλωση για τα εργασιακά, είναι αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ υπενθυμίζει ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την πρώτη αύξηση, με πρόβλεψη για να δοθεί και δεύτερη το 2021.

Μόνο για τα καύσιμα ισχύει το έλλειμμα;

Το δεύτερο εργαλείο είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα: ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή, την οποία απέρριψε προ ημερών η κυβέρνηση δια του υπουργού Ενέργειας-Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, με το επιχείρημα ότι δεν το αντέχει η οικονομία λόγω ελλείμματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα κρατήσει ψηλά το θέμα και, κατά τις πληροφορίες, θα αξιοποιήσει όποιο περιθώριο έχει, όπως να προκαλέσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή νέα «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Το έδαφος το έστρωσε χθες ο κ. Τσίπρας: «Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα ήταν μία πραγματική ανάσα για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανέβει 40%, άρα θα έφερνε μείωση 30%. Το έχουν κάνει άλλες χώρες. Η κυβέρνηση το αρνείται, επειδή θυμήθηκε εσχάτως ότι έχουμε 7% έλλειμμα. Τώρα το θυμήθηκε; Όταν πήρε το 1 δισ. από τους συνταξιούχους για να καλύψει την τρύπα στα ταμεία, δεν είχαμε έλλειμμα; Όταν εξήγγειλε φοροελαφρύνσεις σε αυτούς που έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ; Όταν μείωνε τη φορολογία στα κέρδη επιχειρήσεων; Όταν αγοράζει εξοπλιστικά 7 δισ. ευρώ; Είναι δογματική πολιτική σε πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή», είπε.

Αρμόδια στελέχη του κόμματος, όπως η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, έχουν αναφερθεί με επιθετικό τρόπο στην επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ: «Η ΝΔ εμφανίζεται ως το κόμμα που είναι υπέρ της μείωσης των φόρων και τώρα, που είναι επιτακτικά αναγκαίο να το κάνει στα καύσιμα, αρνείται», παρατηρούν.

Όπως σημειώνουν, όμως, οι εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα της ακρίβειας συνδέεται και με άλλες αιτίες, πέραν της «κούρσας» στις τιμές των καυσίμων. Οι χώρες του Νότου, για παράδειγμα, έχουν υποστεί ζημιές στη γεωργία λόγω των ανοιξιάτικων παγετών και των θερινών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα τα προϊόντα που φτάνουν στο ράφι να είναι πανάκριβα.

«Όλες οι χώρες έχουν παρουσιάσει σχέδια στην Κομισιόν, εμείς τίποτα», λένε, ετοιμάζοντας ανάλογη καταγγελία εντός και εκτός Βουλής.

Όσο για τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι στο τέλος του χρόνου θα δοθεί μέρισμα στους πλέον οικονομικά αδύναμους, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα πρόκειται «για πολύ λίγα ποσά σε πολύ λίγους». Που σημαίνει ότι «το μάρμαρο» θα πληρώσουν πάλι τα μικρά/μεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς θα μείνουν εκτός ενίσχυσης, σηκώνοντας όλο το βάρος της ακρίβειας.

Και το ΜέΡΑ25

Τη «γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού με αντίστοιχες φοροαπαλλαγές στους μικρομεσαίους» ζήτησε χθες και το ΜέΡΑ25, με ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο σχετικό κείμενο, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει, μάλιστα, ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Νόμπελ Οικονομικών απενεμήθη σε ερευνητές που κατέδειξαν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πλήττει την απασχόληση, ιδίως στους κλάδους της εστίασης και εκείνους στους οποίους απασχολούνται οι νεότεροι εργαζόμενοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v