Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές στο ΚΙΝΑΛ με φόντο «προοδευτική κυβέρνηση»

Πώς τέμνονται οι δύο κορυφαίες διαδικασίες και τι θα χωρίσει ή θα σμίξει τους δρόμους τους. Εξόρμηση στην κοινωνία, εγγραφή νέων μελών από ΣΥΡΙΖΑ. Στη μάχη επισήμως από σήμερα ο Γ. Παπανδρέου και οι άλλοι έξι συνυποψήφιοι για την ηγεσία.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές στο ΚΙΝΑΛ με φόντο «προοδευτική κυβέρνηση»

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (24-27 Φεβρουαρίου) και η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, που δίνει άλλη δυναμική στο κονταροχτύπημα «κεντροδεξιών-κεντροαριστερών» του ΚΙΝΑΛ, δρομολογούν εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και υπόσχονται ένα άκρως ενδιαφέρον (ή και επεισοδιακό) διάστημα.

Δεδομένης της απόφασης που πήρε χθες η Κουμουνδούρου να οργώσουν τα στελέχη της τη χώρα για τις προσυνεδριακές συζητήσεις (με τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχει και στις 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις), θα συμπέσει, αντικειμενικά, με την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα δώσουν τη μάχη στο όνομα της «προοδευτικής αλλαγής».

Τα βλέμματα, αυτή τη στιγμή, πέφτουν στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος επέλεξε ως σύνθημά του το «Νέα Αλλαγή» και μιλά για «Κίνημα», που παραπέμπει στο πάλαι ποτέ κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ.

Οι «συναντήσεις» θεωρούνται αναπόφευκτες όπως και οι συζητήσεις για το εάν έχει βάση και με ποιους η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που έχει λανσάρει ο κ. Τσίπρας ως διακύβευμα των εθνικών εκλογών.

Όπως έχουμε μεταφέρει από την προηγούμενη εβδομάδα, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι μόνο δεν φοβούνται το αποτέλεσμα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά εκτιμούν ότι θα δώσει την ώθηση για ξεκαθαρίσματα: αν κερδίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα απομακρυνθούν από το κόμμα του οι «αντιδεξιοί» με κατεύθυνση, πιθανότατα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν κερδίσει ο κ. Παπανδρέου (ή άλλος εκ των πέντε συνδιεκδικητών, χωρίς να είναι σαφές ακόμα ποιοι θα αποσυρθούν από την κούρσα), θα παραμείνει το ΚΙΝΑΛ στο «αντιΝΔ» άρμα και, άρα, θα υπάρχει όμορος χώρος για την περίφημη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

«Κομμένη η εσωστρέφεια»

Από αυτή την άποψη, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να ξαναμπεί σε κλίμα εσωστρέφειας και «κουκιών», με αφορμή το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «τέτοια περιθώρια δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν», ενώ η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο υπηρετεί αυτό τον στόχο: τρίμηνη εξόρμηση, πολιτική καμπάνια εγγραφής νέων μελών και διεξαγωγή περιφερειακών συνδιασκέψεων, ανοιχτών στην κοινωνία, σε όλες τις περιφέρειες, με στόχο την εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος.

Κατά πλειοψηφία, δε, πέρασε η πρόταση του κ. Τσίπρα για συμμετοχή στο συνέδριο 150 προσωπικοτήτων από επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, που δεν θα είναι μέλη του κόμματος αλλά θα κινούνται, φυσικά, στον αριστερό χώρο. Επ' αυτού διαφώνησαν στελέχη (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης), ωστόσο δεν επικράτησαν εντάσεις ούτε έγιναν ψηφοφορίες.

Οι ίδιοι διαφώνησαν και στην έτερη θέση Τσίπρα, που επίσης έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, για συμμετοχή με ποσόστωση 20% μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας στη νέα Κεντρική Επιτροπή, ώστε το νέο ηγετικό όργανο να μην είναι αποτέλεσμα στενών οργανωτικών μηχανισμών.

«Όταν λέμε ‘ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία’ ή το εννοούμε ή όχι», είναι το επιχείρημα της πλειοψηφίας, που δείχνει διατεθειμένη να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα γύρω από τις συμμαχίες και την ταυτότητα του κόμματος.

Δεν θα είναι... περίπατος

Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα κάνει «περίπατο», καθώς από σήμερα κιόλας θα αρχίσουν να βγαίνουν από την ντουλάπα «σκελετοί» της πρωθυπουργίας του («έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη»), το περίφημο διάγγελμα στο Καστελόριζο, η παράδοση του κόμματος στον Ευ. Βενιζέλο μετά τις Κάννες και της κυβέρνησης στον Λουκά Παπαδήμο και άλλα. Πολεμική που, μοιραία, θα ανασύρει και τη βαριά κριτική που του ασκούσε τότε ο (ακόμα «μικρός») ΣΥΡΙΖΑ και, άρα, θα μπουν πολλές σφήνες στις σημερινές αναζητήσεις.

«Απαντήσεις υπάρχουν, όσα έγιναν έχουν αποτιμηθεί, η συζήτηση πρέπει να αφορά τα διδάγματα και το μέλλον», είναι μία από τις πρώτες απαντήσεις που δίνει η Κουμουνδούρου. Επισήμως, ο κ. Τσίπρας δήλωσε προχθές (στον Άλφα) ότι δεν θα επιχειρήσει παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ, διότι «θα ήταν άκαιρο και άκομψο».

Δείγματα γραφής θα αρχίσουν να δίνουν από σήμερα όλες τις πλευρές, καθώς η «μάχη» για τη διαδοχή στο ΚΙΝΑΛ και την τύχη συνολικά του λεγόμενου προοδευτικού χώρου αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v