Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το κρίσιμο πολιτικό τετράμηνο και το καθοριστικό συνέδριο

Τι αποφάσισε (χωρίς καν ψηφοφορία) η Κεντρική Επιτροπή για τους συνέδρους και το νέο ηγετικό όργανο. Πώς θα αξιοποιηθεί η «χρονική σύμπτωση» με την κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το κρίσιμο πολιτικό τετράμηνο και το καθοριστικό συνέδριο

Σε μία από τις πιο ήρεμες συνεδριάσεις των τελευταίων… ετών, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οριστικοποίησε την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος που είχε αναβληθεί δύο φορές λόγω της πανδημίας (24-27 Φεβρουαρίου) και τα ζητήματα που αφορούν το νέο ηγετικό όργανο.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν έγιναν ούτε ψηφοφορίες ούτε καν “κλείσιμο” των εργασιών από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα, το μεσημέρι, έδωσε με την εισήγηση του το πολιτικό στίγμα και διακύβευμα. Το σύνθημα “Νέα Αρχή” άλλωστε που επελέγη για το συνέδριο, ουσιαστικά αποτελεί το στοίχημα για το κόμμα και τη σχέση του με την κοινωνία, καθώς στη χειρότερη στιγμή της εκλογικής ήττας, τον Ιούλιο του 2019, απέσπασε το 31,5% των ψηφοφόρων.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, αλλά και σε ορισμένες ομιλίες στελεχών, οι συζητήσεις αφορούσαν και στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά νωρίς για προγνωστικά (σ.σ. οι δημοσκοπήσεις τώρα αρχίζουν να “τρέχουν”) άπαντες εμφανίσθηκαν συγκρατημένοι τόσο ως προς το ποιος θα διαδεχθεί τη Φώφη Γεννηματά όσο και στο εάν θα υπάρχουν περιθώρια “προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας” - και με ποιους.

Η γενική εκτίμηση είναι πως εάν εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, τέτοια προοπτική όχι απλώς δεν υπάρχει, αλλά το ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί “προς τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”. Σε μία τέτοια περίπτωση - όπως έλεγαν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις - οι εναπομείναντες αντιδεξιοί ψηφοφόροι του κόμματος θα κινηθούν “πιθανότατα” προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος θα δει ενίσχυση στα ποσοστά του, αλλά δεν θα διαθέτει “όμορο” χώρο για κυβερνητική συνεργασία.

Στο ενδεχόμενο εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “ίσως χάσει” κάποιες δυνάμεις λόγω επαναπατρισμού, αλλά θα υπάρχει προοδευτικό σχήμα για συνεργασία. Δεν πέρασε απαρατήρητη άλλωστε η επιλογή του κ. Παπανδρέου να μιλήσει για “προοδευτική διακυβέρνηση” κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του.

“Θα δείξει”, λένε για την περίπτωση νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος μιλάει μεν για προοδευτικό χώρο, ωστόσο τηρεί ίσες αποστάσεις απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα.

Από το βήμα της συνεδρίασης ο Νίκος Μπίστης (σ.σ. εκ της Προοδευτικής Συμμαχίας) είπε, χαρακτηριστικά, ότι το δίλημμα που θα τεθεί με ένταση το επόμενο διάστημα στους οπαδούς του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να είναι “ή με εμάς ή με τη ΝΔ που κινείται ακροδεξιά”.

Εξόρμηση στην κοινωνία

Απέναντι στα κάθε λογής διλήμματα και στοιχήματα, πάντως, όλοι συμφώνησαν ότι το “όπλο” του κόμματος είναι “να μιλήσει με την κοινωνία” και να κεντράρει σε πολιτικές που την αφορούν. Δίνοντας το στίγμα ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για την τρίμηνη πολιτική εξόρμηση (Νοέμβριο-Ιανουάριο), όπου “ο πρόεδρος και τα στελέχη θα επισκεφθούν όλες τις περιφέρειες της χώρας οργανώνοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις εντείνοντας την αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη”.

Την αφορμή, όπως είπε, τη δίνουν οι δύο καμπάνιες που “τρέχει” ο ΣΥΡΙΖΑ: η μία αφορά την ακρίβεια και την προώθηση του αιτήματος για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ (σ.σ. η πρόταση νόμου θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή) και η άλλη την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα, τα οποία θα πάρουν μέρος στις προσυνεδριακές και, κάποιοι, στις συνεδριακές διαδικασίες.

“Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας, αρκεί να ‘ξεχάσουμε’ το εσωτερικό των γραφείων μας”, έλεγε σε πηγαδάκι στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η… χρονική σύμπτωση να εξελίσσονται παράλληλα η κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή και η διεύρυνση

Όσο για την απόφαση που ελήφθη περί των οργανωτικών (άνευ ψηφοφορίας αφού δεν τέθηκε αντιπρόταση σε αντιπαράθεση):

  • Η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από το συνέδριο θα έχει 250 μέλη έναντι 150 που έχει η σημερινή.
  • Οι 50 εξ' αυτών θα προέρχονται από την διεύρυνση, δηλαδή από τους “συμμάχους” που συμπράττουν με τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2019.
  • Οι σύνεδροι θα είναι 5.000. Η πρόταση του κ. Τσίπρα για αριστίνδην συμμετοχή 150 προσώπων συνάντησε ενστάσεις από την εσωκομματική ομάδα “ομπρέλα” (“53” κλπ) τόσο στο Πολιτικό Συμβούλιο την Πέμπτη όσο και χθες, ωστόσο ουδείς την αμφισβήτησε με αίτημα για ψηφοφορία.

Κατά τις πληροφορίες μάλιστα ο κ. Τσίπρας δεν άφησε περιθώρια υπαναχώρησης, ενώ δεν ήταν λίγα τα στελέχη (ακόμα και της “αντιπολίτευσης”) που έλεγαν χθες ότι “σε ένα Σώμα 5.000 συνέδρων είναι αστείο να μιλά κάποιος για αλλοίωση των οργανωτικών χαρακτηριστικών από 150 πρόσωπα”.

Οι εν λόγω “αριστίνδην” σύνεδροι θα είναι προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο που “ήρθαν κοντά” στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και την πανδημία αλλά και τις μάχες “που δόθηκαν και δίνονται απέναντι στην νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά, σε τομείς, πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v