Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Ετοιμοι να αναβαθμίσουμε τις ενεργειακές μας σχέσεις

Ικανοποίηση του Ρώσου προέδρου για την ανάκαμψη των διμερών οικονομικών σχέσεων. «Η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Το μήνυμα στην Τουρκία και η δύσκολη συγκυρία στις σχέσεις Ρωσίας με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Πούτιν: Ετοιμοι να αναβαθμίσουμε τις ενεργειακές μας σχέσεις

Στην ισχυρή φιλία των δύο λαών στάθηκε ο Βλ. Πούτιν, μετά τις επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε, οι συζητήσεις που έγιναν ήταν περιεκτικές, ενώ υπεγράφη μια σειρά από συμφωνίες που αφορούν τον τουρισμό και το δίκαιο της θάλασσας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν χάνουν τον ρυθμό τους και συνεχίζουν να ενισχύονται. Στο εννεάμηνο, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ και έφτασε στα προ πανδημίας επίπεδα. Οι ρωσικές εταιρείες επένδυσαν 650 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα, σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Αναφορικά με την ενέργεια, τόνισε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας. Φέτος αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 12%. Εκπληρώνουμε καλή τη πίστει και προς όλους τις δεσμεύσεις μας. Είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας στον τομέα αυτό, σημείωσε.

Ο Βλ. Πούτιν θύμισε ότι η Ρωσία έσπευσε να βοηθήσει τη χώρα μας την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών το καλοκαίρι, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά που έκανε «δεκτό» το εμβόλιο Sputnik-V.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θέλει συνολική λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι αφετηρία για να λυθούν οι διαφορές είναι ο διάλογος. Δεν βλέπουμε εμπόδιο για να γίνει αυτό. Σε ό,τι αφορά δε τη Λιβύη, εκτίμησε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα τους εξυπηρετούν όλους.

Οι διαφορές θα λυθούν τελικά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Θάλασσας. Η πρόσκληση/πρόκληση προς Τουρκία παραμένει ενεργή, αλλά η Ελλάδα θα υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την εδαφική της ακεραιότητα.

Το ΝΑΤΟ ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή απέναντι στη Ρωσία, εκτίμησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση. Σε αυτό το πνεύμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στην τηλεδιάσκεψη με τον Τζο Μπάιντεν. Όπως είπε, η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς είναι ευαίσθητο θέμα για τη Μόσχα. Το λέμε δημόσια και ξεκάθαρα, αυτό είναι απαράδεκτο. Εκανε δε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα η Ρωσία θα παραδώσει ένα σχέδιο θέσεων στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν προτίθεται να επιτεθεί στην Ουκρανία, απάντησε ότι δεν μπορεί να μη μας ανησυχεί η προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν βάσεις του ΝΑΤΟ. Ελπίζω να εισακουστούν οι ανησυχίες μας.

Μητσοτάκης: Παραγωγική συζήτηση

Είχαμε την ευκαιρία για μια μακρά, ειλικρινή και πιστεύω παραγωγική συζήτηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία των δυο πλευρών.

Επιβεβαιώσαμε τα πολλά που μας συνδέουν στους αιώνες, συνέχισε. Υιοθετήσαμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-24, ενώ συμφωνήσαμε πως υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε. Οι πυρκαγιές έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμού σε διακρατικό επίπεδο. Η Ρωσία, ενώ αντιμετώπιζε και η ίδια πυρκαγιές, έσπευσε να μας στείλει ενισχύσεις. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, με ενοικιάσεις ρωσικών αεροσκαφών που αποδείχτηκαν πολύ χρήσιμα.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τόνισε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος. Οι όποιες προσαρμογές στις προμήθειες δεν πρέπει να αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε σε κοινό πρόγραμμα δράσης, προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερους Ρώσους τουρίστες.

Επεσήμανα στον συνομιλητή μου ότι η Τουρκία επιμένει σε ρητορική που δυναμιτίζει το κλίμα αλλά και με προκλήσεις. Η Ελλάδα είναι ανοικτή σε συζητήσεις, αλλά πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Χαρακτήρισε δε συνεπή τη στάση της Ρωσίας στο θέμα του Κυπριακού.

Αν η Τουρκία προχωρήσει σε εποικισμό στα Βαρώσια, θα κλείσει ένα παράθυρο για πρόοδο.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας με ΕΕ και ΝΑΤΟ, επεσήμανε ότι πρέπει να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Εμείς προσεγγίζουμε με προσοχή αυτές τις σχέσεις. Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία, όπου μια ανάφλεξη θα είχε μόνο χαμένους, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v