Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα

Τα αισιόδοξα μηνύματα για την πανδημία και οι προοπτικές της οικονομίας. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί που «ανεβάζουν και κατεβάζουν Κυβερνήσεις» και η καθημερινότητα του πολίτη.

Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα

Το αισιόδοξο αφήγημα, τόσο ως προς την πορεία της πανδημίας όσο και ως προς τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη, είναι αποφασισμένη να προτάξει το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση.

Η εξέλιξη της μετάλλαξης «όμικρον», τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ενθαρρυντική λόγω της μειωμένης της έντασης και της μικρής της διάρκειας, κάτι που έχει προκαλέσει συγκρατημένα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου και την προσδοκία ότι σύντομα η μακρά αυτή περιπέτεια μπορεί να οδεύει προς το τέλος της. Από την άλλη, με μεγάλη προσοχή παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα τα σταθερά υψηλά ποσοστά στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες, την ίδια στιγμή που ο φόβος μιας νέας μετάλλαξης -με μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού να παραμένει ανεμβολίαστο- δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Όπως και να’ χει, η αίσθηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι, παρά τις όποιες αστοχίες, δεδομένου του πολύ υψηλού βαθμού δυσκολίας και του γεγονότος ότι η υγειονομική κρίση δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά όλον τον πλανήτη, το πρόσημο με το οποίο θα βαθμολογηθεί στο τέλος της ημέρας η Κυβέρνηση από τους πολίτες θα είναι θετικό. Και αυτό, παρά τις δύσκολες και υψηλού ρίσκου αποφάσεις που λαμβάνονται, με πιο χαρακτηριστική την επιβολή προστίμων από αύριο, Δευτέρα, στους πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σταθερά ψηλά στην ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του θα συνεχίσει να βρίσκεται η διατήρηση της οικονομίας και της κοινωνίας ανοιχτών, παρά την πανδημία, καθώς και η στήριξη των πληγέντων που θα συνεχίσουν να στηρίζονται, στο πλαίσιο -διευκρινίζεται εμφατικά- των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Έτσι, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν τα επιπλέον πρόσφατα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας τον Ιανουάριο λόγω των περιοριστικών μέτρων, παράλληλα με την επιδότηση όλων των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Έμφαση τα κυβερνητικά στελέχη δίνουν στη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία εξαγγέλθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου, τις φοροελαφρύνσεις και δη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς και στην πτωτική πορεία της ανεργίας, η οποία πάντως παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Μεγάλο στοίχημα

Άλλωστε, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και οι «τσέπες» των πολιτών, όπως αναγνωρίζουν καλά στο επιτελείο του πρωθυπουργού, «ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις» και είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδηθεί, ενόψει των προσεχών εθνικών καλπών.

Στη ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, τα οποία, σύμφωνα με την εντολή που έχει δοθεί από τον ίδιο τον κ Μητσοτάκη προς τους συνεργάτες και τους υπουργούς του, θα πρέπει να αποτελέσουν κορυφαία προτεραιότητα. Χθες, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Μέγαρα, ενώ αντίστοιχες επισκέψεις θα πραγματοποιεί σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός Αττικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σε δύο κινήσεις του με έντονο συμβολισμό, βρέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων, όπου ενημερώθηκε για τις δράσεις πάταξης της εγκληματικότητας στην περιοχή, όπως επίσης και στο τοπικό Κέντρο Υγείας, απ’ όπου τονίστηκε «η επόμενη μεγάλη πρόκληση της σημαντικής μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας». Στο επίκεντρο βεβαίως και η επονομαζόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία, που αναμένεται εντός του έτους να ξεκινήσει τη δράση της, στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας στους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς χώρους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν σχολαστικά και τις δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους και επενδύουν σε όλους τους τομείς, τους οποίους βλέπουν θετικά οι πολίτες, αναδεικνύοντάς τους ακόμα περισσότερο. Δύο από αυτούς είναι η εξωτερική πολιτική και η εθνική μας άμυνα και ήδη, σε επικοινωνιακό επίπεδο, έντονη είναι η προετοιμασία προβολής της άφιξης στην Τανάγρα των πρώτων έξι γαλλικών μαχητικών Rafale, την προσεχή Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Οι εκλογές, επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας και μέχρι τότε, θεωρούν πως το κυβερνητικό σχέδιο θα μπορέσει να ξεδιπλωθεί σε πιο ομαλές συνθήκες απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν, να συγκρίνουν και να κρίνουν, ανανεώνοντας τελικά την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία. Ήδη, άλλωστε, όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα κινείται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, με τον χρόνο για την επόμενη λαϊκή ετυμηγορία να μετρά πλέον αντίστροφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v