Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς για τους αυξημένους θανάτους

Το φαινόμενο συνδέεται με το πολύ υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων, με το χρόνο που έρχονται στα νοσοκομεία, με τα υποκείμενα νοσήματα, προφανώς και με κάποιες αδυναμίες του ΕΣΥ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οικονόμου: Σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς για τους αυξημένους θανάτους

«Προφανώς μας απασχολεί ο αριθμός των θανάτων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στον δημόσιο διάλογο, όπως είπε, «δίνονται διάφορες εξηγήσεις. Η Κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς. Το φαινόμενο συνδέεται με το πολύ υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων, με το χρόνο που έρχονται στα νοσοκομεία, με τα υποκείμενα νοσήματα, προφανώς και με κάποιες αδυναμίες του ΕΣΥ». Υποστήριξε πάντως ότι η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ανθρώπινες απώλειες. Πρόσθεσε δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη μάχη είναι ανεμβολίαστοι και αυτό -όπως είπε- «είναι ένα ακόμα μήνυμα για τους πολίτες αυτούς να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο».

Δυο βασικά χαρακτηριστικά ως προς την πορεία της πανδημίας, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το πρώτο είναι «η σταδιακή εκτόνωση, καθώς συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς». Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι «η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ τόσο σε απλές κλίνες λόγω της μετάλλαξης ‘’όμικρον’’ όσο και στις ΜΕΘ λόγω της ‘’δέλτα’’».

Σήμερα, υπενθύμισε ο κ. Οικονόμου, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τέταρτης δόσης εμβολιασμού των ανοσοκατασταλμένων και τόνισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για τέταρτη δόση εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες πολιτών. Τόνισε δε ότι από την 1η Φεβρουαρίου όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και πέρασαν 7 μήνες από δεύτερη δόση (ή από την πρώτη εφόσον πρόκειται για μονοδοσικά), προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει να κάνουν και αναμνηστική δόση. Όχι μόνο για να διατηρήσουν προνόμια εμβολιασμένων, αλλά και θωρακισμένοι απέναντι στον ιό».

Για το αυξημένο επιτόκιο δανεισμού, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης είπε πως «στις συνθήκες που επικρατούν, το επιτόκιο που πετύχαμε κρίνεται ικανοποιητικό».

Για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για «ανοιχτή δικαστική υπόθεση, που είμαστε βέβαιοι ότι θα διερευνηθεί σε όλο της το εύρος και θα αποδοθεί δικαιοσύνη»

Αναφορικά με την έκθεση της Κομισιόν για παρατεταμένη αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου για 2-3 χρόνια, σημείωσε: «Η ενεργειακή κρίση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και όλες οι χώρες ψάχνουν τρόπο αντιμετώπισης. Όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Προφανώς θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες στηρίξεις όσο η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v