Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια η στρατηγική της κυβέρνησης στην τριήμερη μάχη της Βουλής

Πού αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου την κίνηση Τσίπρα. Απολογισμός των πεπραγμένων των τελευταίων 2,5 ετών και σύγκριση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ποια η στρατηγική της κυβέρνησης στην τριήμερη μάχη της Βουλής

«Απολύτως προβλέψιμη κίνηση», χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του αποδίδουν την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε «λόγους εντυπωσιασμού» και σε μια «απόπειρα διαφυγής» από την ασφυκτική θέση που βρίσκεται, καθώς θεωρούν ότι ο ίδιος πιέζεται έντονα, σε διπλό μέτωπο: Αφενός, δημοσκοπικά, καθώς -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία- όπως αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες, χάνει πια την πολιτική του επιρροή και αφετέρου, λόγω της πίεσης που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του, μετά και τις τελευταίες πρωτοβουλίες του για την εκλογή προέδρου από την κομματική βάση.

«Μια πρόταση που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη συνταγματική της αποστολή, δηλαδή να ρίξει την κυβέρνηση, γίνεται μόνο για μικροκομματικούς σκοπούς», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας «επιλέγει το πεδίο της Βουλής για να τονώσει το προσωπικό του προφίλ μέσα στο κόμμα του απέναντι στο κεντροαριστερό ακροατήριο, στο οποίο έχουν αρχίσει να φθίνουν τα ερείσματά του. Η φωνή του όμως δεν ακούγεται πλέον στην κοινωνία», τονίζουν, ενώ βάζουν στο τραπέζι και την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Βουλή. Κάτι που ερμηνεύουν ως «την ύστατη κίνηση τακτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να φανεί ως ο βασικός εκφραστής του κεντροαριστερού χώρου».

Όπως εξηγεί στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, «βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση να κινδυνεύει, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας αποτελεί σαφέστατα μια προσπάθεια διεξόδου από αυτή την κατάσταση. Ωστόσο», αναφέρει, «η κυβέρνηση δεν θα του δώσει αυτή τη διέξοδο που αναζητά, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί στη Βουλή συγκεκριμένα, επί παντός επιστητού και οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία από τη μία να ακούσουν τις σημαντικές επιδόσεις της κυβέρνησης που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει και από την άλλη, να δουν τι κόμμα ήταν και κυρίως τι κόμμα παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πολιτικές και μεταρρυθμίσεις

Στην κυβερνώσα παράταξη βλέπουν την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην τριήμερη συζήτηση να ξεδιπλωθεί όλη η κυβερνητική πολιτική, τι ακριβώς έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια σε σημαντικούς τομείς, όπως η οικονομία, η απασχόληση και η ανεργία, το κράτος δικαίου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η θωράκιση της χώρας, το προσφυγικό, τα εθνικά μας θέματα και η άμυνα, ενώ θα περιγραφούν οι υλοποιούμενες μεταρρυθμίσεις, που λόγω της πανδημίας δεν έχουν επικοινωνηθεί όσο θα ήθελαν.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να αναδείξει την απουσία μιας συγκροτημένης πρότασης διακυβέρνησης και θα υπενθυμίσει εμφατικά τα «αποτυχημένα» -όπως τα χαρακτηρίζουν- 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την τριήμερη διαδικασία, τον λόγο αναμένεται να λάβουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ όσον αφορά την ψηφοφορία, στη Νέα Δημοκρατία δηλώνουν βέβαιοι για το αρραγές κοινοβουλευτικό μέτωπο της παράταξης.

«Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι μια κίνηση ευθέως συνδεδεμένη με την εντεινόμενη πολιτική του απαξίωση, εξαιτίας του είδους και του ύφους της αντιπολίτευσης που έχει ο ίδιος επιλέξει», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v