Με επίδομα καυσίμων και «επιταγή ακρίβειας» απαντά η Κυβέρνηση στις ανατιμήσεις

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου η «πιο δίκαια και διευρυμένη» στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. «Ευαγγέλιο» η δημοσιονομική σταθερότητα.

Με επίδομα καυσίμων και «επιταγή ακρίβειας» απαντά η Κυβέρνηση στις ανατιμήσεις

Μια ακόμα δύσκολη εξίσωση καλείται να επιλύσει αυτές τις μέρες η Κυβέρνηση και δη το οικονομικό επιτελείο, με φόντο την ενεργειακή κρίση και τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές υπηρεσιών και προϊόντων που εκτροχιάζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Βασικές παράμετροί της, από τη μία η επιβεβλημένη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών και από την άλλη, η απόλυτη δημοσιονομική συνέπεια. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας (ίσως αύριο, Τετάρτη) και ακόμα και τώρα γίνονται οι αναγκαίες προσθαφαιρέσεις προκειμένου -σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική- να θωρακιστεί η κοινωνία όσο το δυνατόν πιο δίκαια, αλλά και στη μέγιστη δυνατή διευρυμένη βάση.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πρόκειται για παρεμβάσεις που «θα δίνουν συνέχεια στην οριζόντια στήριξη, αλλά και θα εστιάζουν πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Γίνεται παράλληλα προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν  περισσότερων συμπολιτών μας. Συμπολιτών μας που είναι ευάλωτοι, αλλά και των συμπολιτών μας που παράγουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις υπέρμετρες δυσκολίες. Πάντα με σεβασμό στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας». 

Ειδικά στα καύσιμα, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οριζόντια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπως ζητούν το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο θα υπάρξει παρέμβαση με διαφορετική μορφή. «Θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ακρίβειας παντού. Άρα και το κομμάτι των καυσίμων δεν θα μείνει εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης», δήλωσε ο κ. Οικονόμου. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι θέλει να υπάρχουν επιστροφές χρημάτων από την φορολογία των καυσίμων, με τη μορφή της οικονομικής ενίσχυσης (επίδομα καυσίμων) στους πιο αδύναμους οικονομικά. «Οι πολιτικές μας εδράζονται στον δημοσιονομικό χώρο που υφίσταται ή δημιουργείται και έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και -όπως είπε- «προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι πολιτικές που θα ανακοινωθούν».

Τα… αποκαλυπτήρια

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί η συνέχιση της επιδότησης (ίσως και πιο ενισχυμένης σε σχέση με πριν) των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για το Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ θα γίνουν τα… αποκαλυπτήρια της «επιταγής ακρίβειας», της έκτακτης ενίσχυσης που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός πως θα δοθεί στους πιο αδύναμους.

Πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο, όπως την προσδιόρισε ο επικεφαλής αυτού, είναι η επέκταση των μειωμένων ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εντός της εβδομάδας εξάλλου θα κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ (μειωμένος κατά 350 εκατομμύρια ευρώ το έτος σε μόνιμη βάση), καθώς και οι διατάξεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως θα αξιοποιηθεί κάθε θεσμικό εργαλείο και κάθε κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αισχροκέρδεια και η  κερδοσκοπία, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η  άμεση και ουσιαστική ευρωπαϊκή παρέμβαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, καθώς πρόκειται για «ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση».

Και αυτό, καθώς κυβερνητικές πηγές θεωρούν πολύ πιθανή την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα και αναπόφευκτους τους επακόλουθους κλυδωνισμούς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Μία ακόμα δοκιμασία των πολιτών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v