Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακάρ: Θετικός ο Παναγιωτόπουλος για συνεκμετάλλευση «του πλούτου του Αιγαίου»

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας μίλησε για «διάφανες, ξεκάθαρες συνομιλίες» με τον Ελληνα ομόλογό του και αναφέρθηκε στη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου. Διαψεύδουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν από το Euro2day.gr

Ακάρ: Θετικός ο Παναγιωτόπουλος για συνεκμετάλλευση «του πλούτου του Αιγαίου»

Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για συνεκμετάλλευση «του πλούτου του Αιγαίου».

«Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο, έχουμε ειλικρινείς, διάφανες, ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δύο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης», ανέφερε ο κ. Ακάρ, όπως μεταδίδει η Καθημερινή. Μίλησε μάλιστα, για «θετική ανταπόκριση» του κ. Παναγιωτόπουλου. «Αυτό είπαμε. Και είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Έλληνα ομόλογό μας. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Από την ελληνική πλευρά, πάντως, διαψεύδονται οι ισχυρισμοί Ακάρ. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εντάσσεται στην ευρύτερη επικοινωνιακή πολιτική εμμονή της Τουρκίας να ανοίξει θέματα που δεν υπάρχουν. Άλλωστε, δεν υπήρχε περίπτωση να πάει ο υπουργός Άμυνας να συζητήσει τέτοια ζητήματα, που προφανώς -αν υπήρχαν- θα ήταν αντικείμενο συζήτησης σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Euro2day.gr.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνη της κυβέρνησης οι κόκκινες γραμμές

Μέσω twitter τοποθετήθηκαν, κατ΄αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει (ακόμα) ακριβής εικόνα για το τι ακριβώς είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Η πρώτη αντίδραση, από πλευρά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προήλθε από τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Όπως σημείωσε: “Η Τουρκία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να διεκδικεί άλλα δικαιώματα από αυτά που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να θέτει κόκκινες γραμμές στο πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου».

ΚΙΝΑΛ: Αυτά συμφωνήθηκαν;

Ερωτήματα για το τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θέτει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζιος, τονίζοντας: “Λίγα 24ωρα μετά τους κυβερνητικούς διθυράμβους ότι μπήκε νέο θεμέλιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ξεδιπλώνει εκ νέου την αναθεωρητική ατζέντα της χώρας του στο Αιγαίο. Αυτό είναι το πλαίσιο συμφωνίας, που διασφάλισε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τον επόμενο μήνα;”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v