Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γεννητούρια» στη… δεξιά πολυκατοικία

Η κίνηση Μπογδάνου και η συμπόρευση με Τζήμερο - Κρανιδιώτη. Με ποιους συζητά ο Νίκος Καραχάλιος. Η κινητικότητα Εμφιετζόγλου και το κόμμα του εκλιπόντος Γ. Τράγκα.

«Γεννητούρια» στη… δεξιά πολυκατοικία

Η δημοσκοπική φθορά της Νέας Δημοκρατίας και η απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές έχουν «ανοίξει την όρεξη» αρκετών νυν, πρώην και δυνάμει βουλευτών και πολιτικών στελεχών που προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Ο χώρος βρίσκεται σε αναμόρφωση και οι διεργασίες έντονες. Με δεδομένη την υπολειτουργία των ΑΝΕΛ και του ΛΑΟΣ, καθώς και τη διάλυση της Χρυσής Αυγής, κόμματα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αρκετά μεγάλο μερίδιο των δεξιών ψηφοφόρων, νέοι σχηματισμοί και συμμαχίες βρίσκονται προ των πυλών, αναζητώντας θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή του επόμενου διαστήματος.

Σε αυτήν επί του παρόντος βασική θέση έχει η Ελληνική Λύση, η οποία δείχνει δημοσκοπικά να έχει μικρή άνοδο, ενώ τον δικό του ρόλο ψάχνει το κόμμα Έλληνες του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος στις τελευταίες έρευνες κινείται γύρω στο 2%.

«Ανακάτεμα της τράπουλας» στη συγκεκριμένη ιδεολογική περιοχή επιδιώκει με τη νέα πολιτική του πλατφόρμα Εθνική Συμφωνία ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Στόχος του, «τα συντηρητικά κοινά, που πιστεύουν στη χρυσή τομή μεταξύ πατριωτισμού και φιλελευθερισμού» και, κατά τα φαινόμενα, βασικοί σύμμαχοί του θα είναι οι Θάνος Τζήμερος (Δημιουργία Ξανά) και Φαήλος Κρανιδιώτης (Νέα Δεξιά), οι οποίοι ήδη συμπορεύονται πολιτικά. Η Εθνική Συμφωνία παρουσιάστηκε εντός της περασμένης εβδομάδας και διατυπώθηκαν επτά βασικές αρχές: Εθνική κυριαρχία, εθνική ταυτότητα, νομοκρατία, ισονομία, οικονομική ελευθερία, δικαιοσύνη και προσήλωση στην αστική δημοκρατία. 

«Όταν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», δηλώνει ο τέως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, «την ανακοίνωση του κόμματος που θα κατέβει στις εκλογές, αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα περιλάβει πρόσωπα που αυτή τη στιγμή στενεύονται στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν έχουν σοβαρή, αστική, δεξιά, φιλελεύθερη, ευρωατλαντική εναλλακτική».

Νέο κόμμα

Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πριν τις εκλογές και ένα ακόμα νέο κεντροδεξιό κόμμα έχει αφήσει ανοιχτό ο Νίκος Καραχάλιος, πρώην σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή και πρώην συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αναφερόμενος στην κίνηση Δημοκράτες που δημιουργήθηκε εδώ και ένα χρόνο, έκανε γνωστό πως υπάρχουν επαφές πρώην στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνον, που «πιστεύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη και αγαπούν την πατρίδα τους». Οι ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν το καλοκαίρι, ενώ κάποια από τα ονόματα που ακούγεται ότι συζητούν συμμετοχή τους στο εγχείρημα είναι του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Φορτσάκη, των πρώην υπουργών Σάββα Τσιτουρίδη και Θανάση Γιαννόπουλου, καθώς και του πρώην βουλευτή και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκου Νικολόπουλου.  

Έντονη κινητικότητα επιδεικνύει ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο οποίος έχει ιδρύσει την Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση. Με συνεχείς περιοδείες σε όλη τη χώρα, προσπαθεί να διαδώσει τις αρχές και αξίες του κόμματός του: «Αγαπάμε τη χώρα, είμαστε αδέσμευτοι, δεν έχουμε φόβους για να μιλάμε, δεν εκπροσωπούμε συμφέροντα. Θα δώσουμε τη μάχη με στόχο κάθε οικογένεια να ευημερεί», δηλώνει.

Επίσης, το κίνημα Ελεύθεροι Άνθρωποι του εκλιπόντος Γιώργου Τράγκα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό την προεδρία του δημοσιογράφου Πάρι Κουρτζίδη, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές έλαβε 3.064 ψήφους από τις 3.108 μέλη που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και ήταν οικονομικά ενήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v