Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανεκκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο

Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Το στοίχημα μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Επανεκκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο

Την επανεκκίνηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και στο Ιόνιο Πέλαγος θα ανακοινώσει επισήμως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, σε μια ιδιαίτερη στιγμή όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, θα επισκεφθεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Στόχος να διαπιστωθεί η ποσότητα κοιτασμάτων στην περιοχή μας και η έναρξη της εξόρυξής τους, εφόσον αξιολογηθεί θετικά το όλο εγχείρημα, μέχρι το 2030.

«Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Αυτά, σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις, αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος», τόνισε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα εγγυηθεί στις επενδύτριες εταιρείες ότι δεν θα εμπλακούν σε γραφειοκρατικά γρανάζια, αλλά αντίθετα θα διευκολυνθούν. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να είναι έτοιμος να ανακοινώσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Τα οικόπεδα στην περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν παραχωρηθεί σε τρεις εταιρείες, τη γαλλική Total, την αμερικανική Exxon Mobil και τα ΕΛΠΕ, τα οποία (ΕΛΠE) δραστηριοποιούνται και στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ανοιχτά της Κέρκυρας.

Βάσει του  κυβερνητικού σχεδιασμού, θα προηγηθούν οι σεισμογραφικές έρευνες, διάρκειας περίπου τριών ετών, θα ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι εξορύξεις.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα τη σύσταση μίας ενιαίας εταιρείας που θα αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τόσο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων όσο και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου.

Στόχος του πρωθυπουργού, εφόσον οι ενδείξεις το επιτρέψουν, είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και σε ισχυρό ενεργειακό παράγοντα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Υπό το πρίσμα αυτό, ενθαρρυντική είναι, επίσης, έκθεση από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η οποία αναδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο για την ανάπτυξη του κλάδου των υδρογονανθράκων και τη διενέργεια στοχευμένων ερευνών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, με απώτερο στόχο την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v