Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αμηχανία του Π. Μαρινάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τι είπε από το βήμα ο γραμματέας της ΝΔ. Δ. Μάντζος από ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: «Θα μελετήσουμε με ενδιαφέρον τις εργασίες σας». Ν. Κοτζιάς: «Venceremos!».

Η αμηχανία του Π. Μαρινάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Η άψογη διοργάνωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αποτυπώθηκε μόνο στην εντυπωσιακή κεντρική εξέδρα με το βίντεο γουολ και το τεχνικά άρτιο φόντο, αλλά και στο ήθος που επέδειξαν οι σύνεδροι όταν ανέβηκαν στο βήμα για να χαιρετήσουν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Κατά τις πληροφορίες, ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε φροντίσει και αυτή τη “λεπτομέρεια” που μπορεί να μοιάζει μικρή, αλλά έχει υψηλό συμβολισμό πολιτικού πολιτισμού.

Τον Αλέξη Τσίπρα διαδέχθηκε στο βήμα ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, με αμηχανία που όχι μόνο δεν κρυβόταν αλλά την ομολόγησε και ο ίδιος.

Είναι αμήχανο να μιλάς σε ένα κοινό που ξέρεις ότι δεν θα συμφωνήσει σ' αυτά που θα πεις, ειδικά μετά από αυτή την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, ήταν τα πρώτα λόγια του.

Για να προσθέσει: “Όμως θεωρώ ότι οι ομιλίες εκπροσώπων άλλων κομμάτων έχουν κάτι παραπάνω από εθιμοτυπική αξία, αποτελούν πολύτιμη υπενθύμιση ότι σε μία δημοκρατία ο διάλογος δεν πρέπει να σταματάει στιγμή ακόμα και όταν η σύγκρουση είναι σφοδρή”.

Ο κ. Μαρινάκης, υποστηρίζοντας φυσικά την κυβερνητική πολιτική, αλλά χωρίς φραστικές εξάρσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν, θέλησε να αφήσει κάποια αιχμή για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η καταδίκη της Ρωσίας ως εισβολέα πρέπει να γίνεται χωρίς αστερίσκους.

Οι σύνεδροι δεν αντέδρασαν, άλλωστε λίγα λεπτά πριν είχαν χειροκροτήσει έντονα τον κ. Τσίπρα όταν έλεγε: “Όλοι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράσταση μας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Το μεγάλο μερίδιο ευθύνης βαρύνει τη Ρωσία του Πούτιν που παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Ευθύνες όμως υπάρχουν και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ που επέκτειναν το ΝΑΤΟ χωρίς να οικοδομήσουν μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, όπως είχε συμφωνηθεί το 1999. Εδώ και καιρό έχουμε προειδοποιήσει ότι η ΕΕ, που αποτελεί αμετάθετη και αμετακίνητη επιλογή μας, δεν πορεύεται καλά, γίνεται ουραγός στις παγκόσμιες εξελίξεις, αδράνησε και αποδυναμώθηκε κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ”.

Δ. Μάντζος: Θα (σας) μελετήσουμε με ενδιαφέρον

Προσεκτικός απέναντι στο θέμα των συνεργασιών αλλά χωρίς να κινδυνεύσει να ξεφύγει από την γραμμή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ περί αυτονομίας, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος.
Η επιλογή του ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια της Χ. Τρικούπη να υποβαθμίσει την εκπροσώπηση της στο συνέδριο, καθώς είθισται να γίνεται από τον γραμματέα του κόμματος.

Ο κ. Μάντζιος πάντως δεν εστίασε στα περί αυτονομίας του ΚΙΝΑΛ ενώ άφησε και κάποια “χαραμάδα” διαλόγου.

“Όποιος επενδύει στην πόλωση και στον διχασμό δυναμιτίζει προοπτική χώρας. Προοδευτική πολιτική σε δύσκολους καιρούς σημαίνει όχι λόγια αλλά πράξεις, σημαίνει σύγκρουση με συμφέροντα, πρακτικές και συμπεριφορές, που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες. Σημαίνει προγραμματική αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο και αξιοπιστία δίχως λαϊκισμό και τεχνητές εντάσεις στο πλαίσιο μίας ισχυρής σοσιαλδημοκρατικής πρότασης”, είπε.

Για να καταλήξει: “Εύχομαι ειλικρινά οι εργασίες του συνεδρίου σας να αποδώσουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα και είμαστε εδώ να μελετήσουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα σας”.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει με έμφαση: “Σε ό,τι μας αφορά, εμείς είμαστε βιβλίο ανοιχτό. Ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανέναν. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει.

Είμαστε η βασική αλλά όχι η μοναδική δύναμη, απλώνουμε το χέρι σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, τους καλούμε να ξεπεράσουμε προβλήματα που μας χώρισαν και μας πληγώνουν. Να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση διότι αυτό απαιτεί η κοινωνική πλειοψηφία, αυτό είναι το χρέος μας”.

Ν.Κοτζιάς: Ενθουσιώδης με “venceremos”

Ενθουσιώδης ήταν στον δικό του χαιρετισμό ο επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, απευθυνόμενος στους συνέδρους με τον όρο “σύντροφοι και συντρόφισσες”.

Αφού υπενθύμισε ότι ο ίδιος, από την επομένη της εκλογής του κ. Μητσοτάκη, ζήτησε διάλογο για τη δημιουργία “ενός μεγάλου μετώπου, δημοκρατικού και αριστερού”, εξέφρασε ικανοποίηση για όσα είπε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει (προκαλώντας θερμό χειροκρότημα): “Αν έδειξαν κάτι οι εκλογές στη Γαλλία ήταν ότι μία ενωμένη Αριστερά μακριά από αλαζονείες και μικροεγωισμούς, με την αξιοποίηση και της πιο μικρής δύναμης, θα ήταν στο δεύτερο γύρο. Και το σημαντικότερο; Η εικόνα της Ευρώπης θα ήταν σήμερα διαφορετική, με τη Λεπέν ηττημένη”.

Ο κ. Κοτζιάς, σημείωσε ότι “όλοι έχουμε να μάθουμε και όλοι έχουμε να δώσουμε”, τόνισε πως “όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγάλη και αποφασιστική δύναμη για να μπει μπροστά αυτή η μηχανή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ” και σημείωσε: “Η Αριστερά δεν είναι ο τεχνίτης που έρχεται να διορθώσει τις βλάβες, είναι ο μηχανικός, ο στρατηγός, για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος”.

Αναφερόμενος δε, στο καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων να στηρίξουν τους λαούς της Ευρώπης και των Βαλκανίων, κοίταξε τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας που καθόταν στην πρώτη σειρά των προσκαλεσμένων και είπε: “Ζόραν Ζάεφ, χαρά μου να σε βλέπω κάθε φορά, καλώς μας ήρθες εδώ”.

Και έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος “από τα βάθη της καρδιάς μου” επιτυχία στο συνέδριο και με το γνωστό σύνθημα: venceremos

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v