Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις αιτιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Επιδίδεται στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επιστολή που, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών, αποδομεί τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Αγκυρας.

Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις αιτιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ στέλνει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επόμενων ωρών στον γ.γ. του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το Βήμα, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει στην επιστολή της πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά [του Ανατολικού Αιγαίου] είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι». Σημειώνεται συναφώς πως η Άγκυρα επιμένει ότι καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία, αμφισβητούνται και τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκησή της -στην προκειμένη περίπτωση, τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η Αθήνα επικαλείται δύο νομικές υποθέσεις τις οποίες έχει κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) για να ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα και η εδαφική κυριαρχία που έχουν διαμορφωθεί από διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Την αποστολή επιστολής από τη χώρα μας στον ΟΗΕ, με την οποία γίνεται ενημέρωση για την προκλητικότητα της Τουρκίας, επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την παραβατικότητα της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα. Σήμερα στείλαμε επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ με τις ελληνικές θέσεις. Απαντά με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες σε όλα τα ανυπόστατα που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η τουρκική πλευρά. Πάντα έχουμε διάθεση να συνομιλούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις στα αυτονόητα. Πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Και σίγουρα δεν είναι προϋπόθεση η Ελλάδα να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί ο Ερντογάν. Η χώρα μας θα αναδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας. Αναδεικνύουμε τα ζητήματα της προκλητικότητας και υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Οπως έγραφε νωρίτερα το Euro2day.gr, στη διμέτωπη αυτή επίθεση από Ρωσία και Τουρκία, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντά μεν, αλλά σε χαμηλούς τόνους. «Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται, παραμένει ψύχραιμη. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε χθες από τη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ».

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε έναν πόλεμο αντιπαραθέσεων και εντυπώσεων από τον οποίο δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, με αφετηρία το διεθνές δίκαιο που θα πρέπει να είναι οδηγός όλων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας τους ήπιους τόνους εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v