Επιμένει στη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων ο Μητσοτάκης

Ποια η κυβερνητική στρατηγική. Οι γερμανικές ίσες αποστάσεις και η στήριξη Μακρόν. Δεν βλέπει θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο το Μέγαρο Μαξίμου. Πολιτική αντιπαράθεση για τα τεθωρακισμένα και την ελληνογερμανική συμφωνία.

Επιμένει στη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων ο Μητσοτάκης

Αποφασισμένος να απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο και χωρίς ακραίους χαρακτηρισμούς, ενώ ταυτόχρονα να κοινοποιεί, σε κάθε ευκαιρία, τα γεγονότα στους συμμάχους, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο ναδίρ, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του επιμένουν να συντηρούν στα ύψη την ένταση, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επιχειρησιακό, με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει στη διεθνοποίηση της συμπεριφοράς της γείτονος.

Το έπραξε στην Ουάσιγκτον, το επανέλαβε και χθες, στις συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής και του συνεδρίου του Ε.Λ.Κ., καθώς και στο τετ α τετ με τον Όλαφ Σολτς.

Η στάση των εταίρων, τουλάχιστον κάποιων εξ αυτών, όπως αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, δεν είναι η επιθυμητή, αφού δεν λαμβάνουμε την ξεκάθαρη στήριξη απ’ όλους που αναζητούμε. Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, η επιλογή της Καγκελαρίας να τηρήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον  Γερμανό καγκελάριο, όπως έκανε γνωστό στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Αντίθετα, ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική πλευρά από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την καθαρή στήριξή του προς την Ελλάδα, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. «Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών και πιστεύω ότι οι (τουρκικές) δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.

Καταδίκη της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις, θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και να υπάρξει καταδίκη της Τουρκίας στα συμπεράσματα των εργασιών. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι δύσκολα θα έχουμε θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο και ότι η Τουρκία δεν θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση. Κυβερνητικές πηγές, από την άλλη, αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στο σενάριο νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, «η Ελλάδα είναι πολύ πιο έτοιμη».

Η Αθήνα αποδίδει την ενόχληση της Άγκυρας στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ συζήτηση προκάλεσε η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι «δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση, εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία». Ξεκαθάρισε δε πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακώ -θα μου ήταν πολύ εύκολο, αλλά δεν θα το κάνω- σε ένα παιχνίδι, σε ένα πινγκ-πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτή την πορεία την οποία έχει επιλέξει».

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η είδηση αλλά και ο τρόπος που έγινε γνωστή για την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, με αντικατάστασή τους από γερμανικά.

Τη συμφωνία έκανε γνωστή ο Όλαφ Σολτς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτήν. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε τη συμφωνία παραχώρησης τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ανατολικογερμανικής προέλευσης τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «το γερμανικής κατασκευής Marder 1A3/5, αν κι επίσης παλιάς σχεδίασης, εντούτοις είναι πολύ ανώτερο σε σχέση με το ΒΜΡ-1».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν παράλληλα ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τα οπλικά συστήματα που αποστέλλονται στην Ουκρανία, με το θέμα να αναμένεται να έχει και συνέχεια, όσον αφορά την κομματική αντιπαράθεση.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v