Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκαπενθήμερο διπλωματικών επαφών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τουρκικές προκλήσεις και ενεργειακή κρίση στην κορυφή της πρωθυπουργικής ατζέντας. Οι κρίσιμες Σύνοδοι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Η επίσκεψη στη Ρώμη και η ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Δεκαπενθήμερο διπλωματικών επαφών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η προαναγγελία, μέσω του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταγγείλει την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ήρθε να… προσγειώσει τους πιο αισιόδοξους ότι, μετά τις ολιγόλεπτες συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα, η ένταση των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας αποκλιμακώνεται.  

Οι προκλήσεις εκ μέρους του Τούρκου προέδρου θεωρείται πολύ πιθανόν να συνεχιστούν -ίσως και να ενταθούν- το επόμενο διάστημα, κάτι για το οποίο είναι προετοιμασμένοι στην κυβέρνηση και αναλαμβάνουν τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει το επόμενο δεκαπενθήμερο σε μια σειρά σημαντικών διπλωματικών επαφών, με στόχο την περαιτέρω διεθνοποίηση της συμπεριφοράς της Άγκυρας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Έτσι, ο πρωθυπουργός την προσεχή Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης και 24ης Ιουνίου και θα του θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Οι δύο άνδρες, εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μοιράζονται πολλές κοινές απόψεις σε διάφορα καίρια θέματα, όπως το πλαφόν στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου και η εξεύρεση τρόπων άμεσου περιορισμού της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Το μπαράζ δράσεων του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως έχει κάνει γνωστό ο πρωθυπουργός, εφόσον η στάση του Ερντογάν δεν αλλάξει και επιμείνει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει ρητή αναφορά - καταγγελία σε βάρος της Άγκυρας στα συμπεράσματα της Συνόδου. «Η Ελλάδα ενημερώνει ενδελεχώς τους εταίρους και συμμάχους, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς για την απροκάλυπτη τουρκική επιθετικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (στη Ναυτεμπορική). Η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει σήμερα ποιος προκαλεί στην περιοχή», τόνισε.

Εστία αβεβαιότητας

Τη στοχευμένη προβολή των θέσεων της χώρας μας θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και φυσικά του προέδρου της Τουρκίας. Βούληση του κ. Μητσοτάκη, όπως έχει διαμηνύσει, δεν είναι να στοχοποιήσει την Τουρκία, αλλά να εξηγήσει «γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, να υπάρχει ακόμα μία εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας».

Τελευταίος σταθμός των διπλωματικών στοχευμένων κινήσεων του πρωθυπουργού θα είναι το Στρασβούργο, όπου στις 5 Ιουλίου θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, «θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, που οδηγούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην έξοδο από την αυξημένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητές μας για το επόμενο διάστημα».

Επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού, όπως επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι το γεγονός της εξόδου της χώρας μας από την ενισχυμένη εποπτεία. Αυτό, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «δημιουργεί και άλλη εικόνα για την παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό, αφού πλέον -και πιστοποιημένα- δεν είμαστε το "μαύρο πρόβατο"». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v