Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένη ετοιμότητα στην Αθήνα από την τουρκική… κινητικότητα

«Καμία πρόκληση της Άγκυρας χωρίς απάντηση», το μήνυμα της κυβέρνησης. Δεν αποκλείει η ελληνική πλευρά περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Το μήνυμα Μητσοτάκη και τα επιπλέον μέτρα προστασίας των συνόρων στον Έβρο.

Αυξημένη ετοιμότητα στην Αθήνα από την τουρκική… κινητικότητα

Η έντονη κινητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο, καθώς και οι διαρκείς προκλήσεις της σε λεκτικό και επιχειρησιακό επίπεδο θέτουν σε αυξημένη ετοιμότητα την κυβέρνηση. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, ήδη διαπιστώνουν προσπάθεια νέας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από αυτήν και δηλώνουν την αποφασιστική και ψύχραιμη στάση της Αθήνας, που δεν θα αφήνει αναπάντητη καμία πρόκληση.

Οι προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν και των κορυφαίων υπουργών του να κάνουν το «άσπρο μαύρο» όσον αφορά τα γεγονότα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στο διεθνές περιβάλλον, ενώ δεν περνά απαρατήρητος ο εκνευρισμός της Άγκυρας από την ανακάλυψη του σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναζητά τρόπο για τη «μοιρασιά των εσόδων», την ώρα που ο συνάδελφός του, υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εξέπεμψε νέες απειλές κατά της χώρας μας, προειδοποιώντας την να μην παρενοχλήσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν που πραγματοποιεί έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ελπίζουμε να μην κάνουν κάποιο λάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι Τούρκοι προχώρησαν χθες ένα επιπλέον βήμα στις προκλήσεις τους, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος, καλώντας για εξηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας τον Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο. Κατά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν τη Δευτέρα αποστολές του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο παρενοχλήθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη, κάτι που διαψεύστηκε επισήμως από το Πεντάγωνο.

Νέες υπερπτήσεις

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχωρούσε σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για τις νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι πάγια τακτική του υπουργείου είναι σε κάθε παρόμοια πρόκληση να απαντά με διπλωματική νότα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του στη διαδικτυακή Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για τη Διεθνή Πλατφόρμα της Κριμαίας, έστειλε νέο μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού και της έλλειψης σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, σημειώνοντας ότι «το απαραβίαστο των συνόρων αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός προήδρευσε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), όπου αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης στην περιοχή. Σε αυτήν τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ενώ έχουν συλληφθεί από την ελληνική αστυνομία 60 λαθροδιακινητές.

«Η Ελλάδα, κατά πάγια τακτική της, χειρίζεται το ζήτημα με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμβάσεις και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Ελλάδα σέβεται τον άνθρωπο, αλλά δεν είναι και πολιτικά αφελής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Κάλεσε δε την τουρκική ηγεσία να δώσει εξηγήσεις «πώς φεύγουν από τα τουρκικά παράλια οι μετανάστες αυτοί. Υπάρχει μια συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας η οποία, προφανώς, δεν τηρείται και κάποιοι εργαλειοποιούν την παρουσία των ανθρώπων αυτών εκεί, θέτοντάς τους σε κίνδυνο, προσπαθώντας να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ευρώπη και στις γειτονικές τους χώρες», σημείωσε, προσθέτοντας: «Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω ότι δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v