Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Οι επόμενες κινήσεις μετά τη μάχη της Βουλής

Τη θεσμική στάση του πρωθυπουργού επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη. Οι παγίδες της αντιπολίτευσης και το αγεφύρωτο χάσμα που δημιουργείται με το ΠΑΣΟΚ Η επιμονή για εξάντληση της 4ετίας και οι κινήσεις για αλλαγή της ατζέντας.

Κυβέρνηση: Οι επόμενες κινήσεις μετά τη μάχη της Βουλής

Με θεσμικές απαντήσεις, δηλώνοντας άγνοια -λόγω της θέσης του, όπως είπε- για τα βασικά ερωτήματα της αντιπολίτευσης και επιχειρώντας γενικώς να υποβαθμίσει το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων -παρά το «ολίσθημα» της ΕΥΠ στην υπόθεση Ανδρουλάκη, εμφανίστηκε στη χθεσινή μάχη της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος και την ευαισθησία του θέματος λόγω του απορρήτου, επιδίωξε να μην κάνει το μεγάλο λάθος δίνοντας… πάσα στους αντιπάλους, ενώ σε κάθε ευκαιρία περνούσε στην αντεπίθεση, στοχεύοντας κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον απόντα (δεν είναι βουλευτής) Νίκο Ανδρουλάκη.

«Ήταν εκ των πραγμάτων μια δύσκολη συζήτηση λόγω του αντικειμένου», αναγνωρίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας την «προσεκτική στάση του», εντός συγκεκριμένου νομικού πλαισίου και «χωρίς να πέσει στην παγίδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να οδηγηθεί αλλού η κουβέντα, μέσω φημών, σεναρίων, συνωμοσιολογίας και κουτσομπολιών».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα στο θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα», το οποίο ο πρωθυπουργός «το έθεσε στη σωστή του βάση, παραπέμποντας και στο πρόσφατο παρελθόν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην αντίστοιχη κατάσταση που επικρατεί και στις άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε τη διαφορά των νόμιμων επισυνδέσεων από τα κακόβουλα λογισμικά τα οποία ούτε έχουν προμηθευτεί ούτε χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές».

Η αίσθηση που υπάρχει στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ότι, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες ηχηρές αποκαλύψεις για το θέμα των υποκλοπών, αυτό θα ξεπεραστεί μόνο με μικρές απώλειες για την κυβερνώσα παράταξη.

Από τη συζήτηση, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, καταδείχθηκαν οι διαχρονικές παθογένειες στη λειτουργία της ΕΥΠ και ακούστηκαν ορθολογικές προτάσεις για τον τρόπο που θα διορθωθούν τα λάθη. Από την άλλη, σημειώνουν, «επ’ ουδενί διαφάνηκε το έλλειμμα δημοκρατίας το οποίο επικαλείται η αντιπολίτευση», ενώ υπογραμμίζουν και την «απόλυτη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίστηκε κατώτερο των περιστάσεων, σε ρόλο κομπάρσου».

Ουσιαστικά, η χθεσινή συζήτηση ήταν το επιστέγασμα του αδιεξόδου στην προοπτική συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που το πολιτικό φλερτ με τους ψηφοφόρους του χώρου του κέντρου συνεχίζεται έντονα. «Πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τελικώς ψηφίζεις Τσίπρα», ανέφερε δηκτικά ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο αυτό.

Στην ώρα τους

Πλέον, αναπόφευκτα, με ανακατεμένη την τράπουλα και με άγνωστους τους μελλοντικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα του και προς άλλες πλευρές, ίσως και στα δεξιά της ΝΔ, ενόψει των ζητούμενων μετεκλογικών συμμαχιών.

Αυτή η στιγμή πάντως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αργεί ακόμα, καθώς για μία ακόμη φορά επανέλαβε την πρόθεσή του να στήσει τις εθνικές κάλπες κανονικά, στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Το αφήγημά του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο «ασταθές περιβάλλον» στο οποίο βρίσκεται η χώρα και στον κίνδυνο ακυβερνησίας, εφόσον γίνουν τώρα εκλογές, σε αυτές τις συνθήκες. «Ζητάτε να μπει η χώρα σε μια δίμηνη ή τρίμηνη περιπέτεια, χωρίς να αναλογίζεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πατρίδα», τόνισε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία και την επίθεση που δέχονται τα ομόλογά της, λόγω της πολιτικής αστάθειας.

Στο κάδρο έβαλε και την Τουρκία και τις πολύμορφες απειλές που αυτή εκτοξεύει, υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας και μίλησε για κάποιους που «καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να την εκτρέψουν από την θετική της πορεία».

Σε προσωπικό ύφος, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «δεν θα φυγομαχήσει», ότι «μαζί θα τον περάσουμε τον δύσκολο χειμώνα και στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε». Αξιοποιώντας μάλιστα το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσουν, ο πρωθυπουργός έριξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης, δηλώνοντας βέβαιος για το συμπαγές της Κ.Ο. του κόμματός του.

Ο κ. Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να αλλάξει την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου, δεδομένου ότι το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μόνο φθορά μπορεί να του προκαλέσει. «Τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών είναι άλλα και έχουν να κάνουν με την τσέπη τους», σημειώνει έμπειρος κοινοβουλευτικός της κυβερνώσας παράταξης και ενώ η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειές της συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις αντοχές των οικογενειακών προϋπολογισμών. Στο Μέγαρο Μαξίμου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις παροχές που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός, ο οποίος περιμένει την άλλη εβδομάδα τις τελικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για τις δυνατότητες που υπάρχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v