Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόλεμος» δηλώσεων Ελλάδας-Τουρκίας

Λεκτικά πυρά ανταλλάχθηκαν με αφορμή προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ». «Απαράδεκτο να μας απειλεί χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ», τονίζει ο Κ. Μητσοτάκης. «Απορρίπτουμε τα νέο-οθωμανικά νταϊλίκια», συμπληρώνει ο Ν. Δένδιας.

«Πόλεμος» δηλώσεων Ελλάδας-Τουρκίας

Συνεχίζεται η κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με τη χώρα μας να απαντά σε όλους τους τόνους προσπαθώντας να διεθνοποιήσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Η Ελλάδα θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία, σκεπτόμενη καλύτερα. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο νέο του παραλήρημα με απειλές κατά της Ελλάδας

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της», εννοώντας πιθανότατα τις πρόσφατες κινήσεις στο πεδίο των εξοπλισμών από την πλευρά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

«Αν τελειώσει η υπομονή θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», δήλωσε, «και πιστεύω ότι η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Αν έρθει η ώρα θα γίνουν τα απαραίτητα».

«Γιατί το λέμε αυτό; Διότι έχουν τα νησιά στα χέρια τους, έχουν βάσεις σ' αυτά τα νησιά κλπ. Αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές εναντίον μας και κινηθούν κατά της χώρας μας από εκεί; Υπάρχουν και όρια στην υπομονή», κατέληξε.

Ως απάντηση, η Αθήνα φέρνει ενώπιον εταίρων και συμμάχων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ τις εξάρσεις της γείτονος και την αποχαλίνωση ανώτατων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών με την επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά, που βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα, αποτελούν ένα μήνυμα στήριξης που εκπέμπει το Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε μετά τη συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του: «Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια. Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή. Δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα».

«Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος μόνο έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους. Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχεις συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη», είπε ο Νίκος Δένδιας στη Γαλλίδα ΥΠΕΞ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v