Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα απαντήσει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ

Πώς διαβάζει η Αθήνα το νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου. Στοιχεία, αριθμοί και… χάρτες στις αποσκευές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Η δεξίωση του Τζο Μπάιντεν και η νέα έξοδος του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στη Μεσόγειο.

Πώς θα απαντήσει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ

Η Αθήνα εξαρχής δεν απέκλειε ένα νέο ανθελληνικό παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αυτό που δεν μπορούσαν να φανταστούν τα κυβερνητικά στελέχη, όπως τα ίδια σημειώνουν, ήταν ο βαθμός της χυδαιότητας και των ανυπόστατων ισχυρισμών του Τούρκου προέδρου κατά τη χθεσινή του ομιλία, προκειμένου να αποπροσανατολίσει το διεθνές ακροατήριό του. Και η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά εκτός Τουρκίας, ο Ερντογάν επιτέθηκε τόσο σκληρά στη  χώρα μας για όλα τα θέματα (μεταναστευτικό, προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό, μειονότητα της Θράκης), επιζητώντας να θολώσει τα νερά και τελικά να ξεκλειδώσουν οι κλειστές πόρτες των μεγάλων δυνάμεων και κυρίως των ΗΠΑ.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. Κατόπιν συνεννόησης του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών, αποφασίστηκε χθες να απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο ο Νίκος Δένδιας και την Παρασκευή, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να πράξει το ίδιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.   

«Θα είμαι αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε. Έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και συμμαχίες και όλοι ξέρουν πως δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (sfera fm), λίγο πριν πετάξει για τη Νέα Υόρκη. Από την άλλη, όπως είπε, «μπορούμε να μιλάμε, έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Επιλογή μας είναι να μην "τσιμπάμε" στις προκλήσεις της Τουρκίας γιατί αντιμετωπίζουμε ένα κρεσέντο προκλήσεων που έχουν ξεπεράσει τα όρια. Πάντως οι ίδιοι οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτά γίνονται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που είναι ενθαρρυντικό», σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι «το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή… Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», ανέφερε.

Πολύ σκληρός

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πολύ σκληρός στην τοποθέτησή του για την Τουρκία και θα επιχειρήσει να αποδομήσει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς Ερντογάν, με στοιχεία και αριθμούς, ίσως και με κάποιους χάρτες. Όπως ακριβώς είχε κάνει στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο τον περασμένο Μάιο, ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το ύφος και το περιεχόμενο της απάντησης Μητσοτάκη προανήγγειλε ουσιαστικά η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, λίγο μετά την ομιλία Ερντογάν. Αφού προηγουμένως είχε αναφερθεί σε «σαφή, υπαρκτή απειλή» εκ μέρους της Άγκυρας, που αμφισβητεί ακόμη και την κυριαρχία των νησιών, ο πολιτικός επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε πως «η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί» και την κάλεσε αφενός να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και αφετέρου «να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής».

Σήμερα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν είναι προσκεκλημένοι στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος στους ξένους ηγέτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ωστόσο δεν αναμένεται να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι βγάζουν ξανά στη Μεσόγειο το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ένταση στην περιοχή, ενώ η ελληνική διπλωματία πλέον περιμένει οτιδήποτε, ακόμα «και τα πιο ακραία σενάρια» από τον κ. Ερντογάν. Εξού και η απόλυτη ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε Αιγαίο και Έβρο. Το επόμενο διάστημα θεωρείται εξόχως κρίσιμο… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v