Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση αποδόμησης των fake news Ερντογάν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Καμία επαφή των δύο ηγετών στη δεξίωση που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν. «Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ», το μήνυμα του πρωθυπουργού. Σήμερα το τετ α τετ με António Guterres.

Επιχείρηση αποδόμησης των fake news Ερντογάν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με την παρουσία του στη δεξίωση που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ξένων ηγετών, ολοκλήρωσε τη δεύτερη μέρα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και, ως αναμενόταν, δεν αντάλλαξε ούτε βλέμμα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ένα 24ωρο μετά την προκλητική σε βάρος της Ελλάδας ομιλία του Τούρκου προέδρου και ειδικά τους ισχυρισμούς του ότι οι ελληνικές αρχές πνίγουν παιδιά μεταναστών στο Αιγαίο, οι δύο ηγέτες δεν προχώρησαν ούτε στη συνηθισμένη σε αυτές τις περιπτώσεις εθιμοτυπική χειραψία, καταδεικνύοντας το χαμηλό βαρομετρικό που διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών αυτή την περίοδο.

Ο πρωθυπουργός, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του αλλά και στις συνεντεύξεις του στα μεγάλα ΜΜΕ, περιγράφει το σκηνικό έντασης που διατηρεί διαρκώς σε Αιγαίο, Θράκη και ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα και ετοιμάζεται να δώσει τη δική του απάντηση στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το βράδυ της Παρασκευής.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας».

Αλλά και στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg επεσήμανε ότι «το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».

Τόνισε δε ότι «δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία». Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική συμμαχία», θέτοντας εμμέσως θέμα της παρουσίας της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί το Ground Zero και τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, θα έχει τετ α τετ με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Mohamed Younus al-Menfi και θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αntónio Guterres, στην έδρα του Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v