Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναψαν τα αίματα στη Βουλή αποχώρησε ο πρωθυπουργός

Ο Α. Τσίπρας διέκοψε τη δευτερολογία του ώστε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις του κ. Χατζηδάκη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. «Η συζήτηση λήγει εδώ, κ. Τσίπρα, ό,τι είχατε να πείτε το είπατε», απάντησε ο πρωθυπουργός και βγήκε από την αίθουσα.

Αναψαν τα αίματα στη Βουλή αποχώρησε ο πρωθυπουργός

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα διακόψει τη δευτερολογία του προκειμένου να του απαντήσει ο πρωθυπουργός στο ερώτημα (που του είχε θέσει από την αρχή της συνεδρίασης), εάν μπορεί να διαβεβαιώσει πως η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον υπουργό κ. Χατζηδάκη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επισήμαναν ότι θα γίνει αυτό, αλλά μετά ο κ. Τσίπρας δεν θα συνεχίσει τη δευτερολογία του, διότι οι συζητήσεις κλείνουν με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας τούς απάντησε ότι ο εν λόγω Κανονισμός ισχύει στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις ή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», ενώ, αντιθέτως, στη συζήτηση των νομοσχεδίων, όπως η σημερινή, οι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν τον λόγο όπως το κρίνουν αναγκαίο.

«Οχι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, χωρίς να απαντήσει στο ερώτημα, αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας: «Η συζήτηση λήγει εδώ, κ. Τσίπρα, ό,τι είχατε να πείτε το είπατε».

Στη συνέχεια, πάντως, ο κ. Τασούλας έδωσε στον κ. Τσίπρα τον λόγο «όχι για τριτολογία» αλλά για να επισημάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στο καυτό ερώτημα και, άρα, αυτό προκαλεί ανησυχία για το τι έχει συμβεί.

«Πάμε μαζί στην ΕΥΠ και στους παρόχους»

Αναφορικά με το πρωθυπουργικό ερώτημα εάν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν παρακολουθήσεις μελών της κυβέρνησης ή στρατιωτικών, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στην ΕΥΠ, στην Εισαγγελία και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (σ.σ. που υποχρεούνται να κρατούν αρχείο), ώστε να πάρουν την απάντηση.

«Εμείς δεν επικαλούμαστε απόρρητο, δεν ζητάμε από κανέναν να αποκρύψει στοιχεία, δεν απειλούμε με φυλάκιση. Τα στοιχεία υπάρχουν στην ΕΥΠ, στην Εισαγγελία και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, δεν τα κάψαμε όπως κάνατε εσείς (σ.σ. τα στοιχεία για τον κ. Ανδρουλάκη), τα παραδώσαμε σε εσάς. Πάμε μαζί στους παρόχους που βάσει νόμου υποχρεούνται να τηρούν αρχείο -όποιος διανοηθεί να μην τηρήσει τη νομιμότητα υπάρχουν κυρώσεις», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε, λέγοντας ότι αυτά είναι «ακτιβισμός».

Η τροποποίηση για την τραπεζική ασυλία

Για το έτερο ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη θεσμοθέτηση νέων Ποινικών Κωδίκων λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η κατάθεση εξ ολοκλήρου νέου Ποινικού Κώδικα γίνεται με ευθύνη ειδικής Νομοπαρασκευαστικής επιτροπής από έγκριτους ποινικούς, όπως έγινε και σε μας. Τους λέτε ότι ήταν διαπλεκόμενοι; Γιατί τον ψηφίσαμε πριν τις εκλογές; Διότι γνωρίζαμε τις πιέσεις ενός τμήματος ολογαρχίας, της τραπεζοκρατίας, γι' αυτό προχωρήσαμε. Και όπως αποδείχθηκε, καλά κάναμε: λίγο μετά τις εκλογές, το φθινόπωρο του ’19, περάσατε τροπολογία για την ασυλία τραπεζιτών, ώστε να μην κατάσχονται δεσμευμένοι λογαριασμοί από κακουργηματικές πράξεις».

Κ. Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε ψεύτης

Κατά την τριτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έντονο ύφος χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Αλέξη Τσίπρα για την καταγγελία του ότι το παράνομο λογισμικό predator λειτουργούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Είστε ψεύτης. Έχω πει πολλές φορές ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό και πάντως εγώ δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας πλην από την ΕΥΠ, που αφορούσε θέματα εθνικής ασφάλειας. Εσείς έχετε στοιχεία ότι λειτουργούσε το predator στο γραφείο μου; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε υπονοούμενα; Εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, από πού το ξέρατε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο. Του προσκομίσατε στοιχεία; Είναι κρίσιμο. Ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος. Ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί, κ. Τσίπρα; Αφού ξέρετε ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα ψάξει».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί η συνεδρίαση σε θέατρο του παραλόγου. Δεν παίζετε με τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι εργαλειοποιείτε ένα δημοσίευμα χωρίς καμία απόδειξη; Και να λέτε σε μένα να αποδείξω το αντίθετο;».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τ. υπουργός Δικαιοσύνης σας, γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή; Έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια αντιπαράθεση, με εμένα ως πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εσάς ως πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο γνωρίζετε ότι έχει ο πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε, η συζήτηση λήγει», τόνισε σε πανδαιμόνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας, όπως προαναφέρθηκε, από την αίθουσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v